Gasilska zveza Šmarje pri Jelšah delo predstavila na letni skupščini (foto, video)

11. 4. 2019 0:51

Gasilska zveza Šmarje pri Jelšah je ob koncu preteklega tedna v Bistrici ob Sotli pripravila redno letno skupščino, na katero so povabili delegate posameznih gasilskih društev, prijatelje iz sosednjih društev ter goste in jim predstavili delo v leto 2018.

gz1Osnovno poslanstvo gasilcev je pomoč v nesrečah, zato se gasilci posledično tudi zato najbolj pripravljajo nanje in ko je potrebno te naloge tudi čim hitreje in čim bolj kvalitetno opravijo. Na redni letni skupščini so bila podana poročila o delovanju na posameznih področjih, najbolj obširni pa sta bili poročili predsednika Eriha Straška ter poveljnika Bogdana Krumpaka. (delnemu poročilu lahko prisluhnete v videu).

Po besedah poveljnika Bogdana Krumpaka njihovo poslanstvo že dolgo ni več samo gašenje, ampak že kar nekaj časa izvajajo naloge na vseh področjih, kjer se nesreče zgodijo. Da pa lahko te naloge uspešno izvajajo se morajo nenehno izobraževati, vzdrževati psihofizično kondicijo in se tudi pravilno opremljati. Gasilska zveza Šmarje pri Jelšah šteje 4546 članov, ki delujejo v štiriindvajsetih gasilskih društvih, ki skupno razpolagajo s 86 vozili.

 V preteklem letu je bilo izvedenih 216 intervencij, največ na področju tehnične in druge pomoči, na požarih pa so gasilci posredovali petinštiridesetkrat. Največ pozivov je imela operativna enota PGD Steklarna Rogaška Slatina in sicer 85. Ta enota je tudi Enota širšega pomena in posreduje poleg pozivov tudi  ob prometnih nesrečah, nesrečah z nevarnimi snovmi in pri tehničnem reševanju.

Gasilci GZ Šmarje pri Jelšah so se na prošnjo operativnega vodstva GZS udeležili akcije pomoči prebivalcem Črnomlja, katere je junija prizadelo neurje s točo. Akcije se je udeležilo 22 operativcev iz 8 gasilskih društev.

gz2V preteklem letu so se gasilci tudi veliko izobraževali in skupno opravili 129 izobraževanj, prav tako pa so v GZ Šmarje v preteklem letu izvedla tudi vsa tekmovanja, ki so razpisana s strani GZS, ob tem pa veseli dejstvo, da je prisotnost ekip na tekmovanjih v vzponu, prav tako pa so posledica vse večjih udeležb na tekmovanjih tudi vse boljši rezultati. V marcu je potekalo državno gasilsko tekmovanje Matevža Haceta, na katerem je sodelovalo 9 ekip iz naše GZ in sicer: 4 mladinske enote, 4 članske enote in 1 ekipa starejših gasilk. Ekipe so dosegle zelo dobre rezultate. Gasilska društva so skozi leto pripravila tudi več meddruštvenih tekmovanj, prav tako pa se je skozi leto odvilo veliko meddruštvenih operativnih vaj, skupne vaje pa je pripravila tudi GZ Šmarje.

Skozi leto so se gasilska društva GZ Šmarje udeleževala tudi žalnih slovesnosti ter pa svečanosti.

Prav tako se bodo tudi v prihodnje trudili, da bodo izvedli vse zadane naloge, veliko pozornosti bodo namenili izobraževanjem, tekmovanjem, seveda pa si želijo, da bi bili čim manjkrat poklicani na intervencije.

V nadaljevanju so po vseh slišanih poročilih in planu besedo dobili gostje, ki so pohvalili delo gasilske zveze in zaželeli dobrega dela in sodelovanja tudi v bodoče.

Podeljena so bila še priznanja in odlikovanja, Martinu Kidriču pa so se zahvalili za dolgoletno občinsko poveljstvo.

Še fotogalerija:

K. C.

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X