Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

20 let dela Območne izpostave JSKD Šentjur


20-let-jskd-sentjur

Območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (OI JSKD Šentjur) v letu 2019 praznuje 20 let delovanja. Formalno je bila ustanovljena leta 1998, prve aktivnosti pa so bile izvedene z začetkom leta 1999, ko je izpostava dobila svojo vodjo.

Zasluge za to, da sta občini Šentjur in Dobje dobili lastno izpostavo, gre v veliki meri pripisati prizadevanjem takratnemu Oddelka za družbene dejavnosti na Občini Šentjur, ki je vložil veliko truda v to, da se je prepričalo državo v potrebo po ustanovitvi izpostave. Obstajala je namreč velika verjetnost, da bi za ljubiteljsko kulturno dejavnost v občinah Šentjur in Dobje skrbeli bodisi izpostava v Šmarju ali v Celju.

Območna izpostava sklada v Šentjurju je takoj prevzela naloge pri ustanavljanju in povezovanja kulturnih društev ter imela pomembno vlogo pri reorganizaciji in delovanju Zveze kulturnih društev Šentjur kot krovne organizacije kulturnih društev. Zgovoren podatek, da segajo začetki delovanja prenekaterega društva prav v leto, ko je v Šentjurju ustanovljena izpostava sklada za kulturo. Leta 1999 je so z delom začelo Literarno društvo Šentjur, Likovno društvo, v tem času se je ustanovilo tudi več zborov ter vokalnih skupin, itd.. Vsi omenjeni so še danes izjemnega pomena za ustvarjanje bogate ponudbe kulturnih dogodkov v Šentjurju. V prvih letih delovanja so bila prizadevanja usmerjena tudi v oživljanje folklorne dejavnosti in ohranjanje pevskega ljudskega izročila z vključevanjem različnih instrumentalnih skupin.

Leta 2007 je OI JSKD Šentjur dobil tudi svoje prostore v delno obnovljenem objektu stare knjižnice, ki je danes poznan kot Center kulture Gustav. V njem danes, poleg OI JSKD, domujejo malodane vsa šentjurska ljubiteljska kulturna društva ter ZKD in trije oddelki glasbene šole.

Začetki delovanja izpostave so povezani tudi s prvimi uspehi kulturnih skupin in društev. Za najuspešnejše so uvedli tudi podeljevanje priznanj sklada. Po njihovi zaslugi je zelo opazen tudi razmah šolske kulturne ustvarjalnosti še posebej na gledališki dejavnosti, pa tudi otroške zborovske dejavnosti.

Poleg tega je delo OI JSKD Šentjur predstavitev kakovostne kulturne ponudbe in bogastva Ipavčeve zapuščine, skrbijo pa tudi za naloge, ki jih v večini občin po Sloveniji opravljajo občinske kulturne institucije. Z letom 2000 so tako začeli s prvo kontinuirano ponudbo gledaliških in glasbenih dogodkov z abonmajem Gustav, leto kasneje pa še s prireditvijo Šentjursko poletje. Več let so v celoti koordinirali vse dogodke poletne kulturno-družabne ponudbe v občini Šentjur. Kot člani organizacijskega odbora so poskrbeli za nove vsebine Šentjurjevega, največjega turističnega dogodka v Šentjurju. V sodelovanju z ŠKMŠ so začeli s programom koncertov za mlade pod imenom Šentrock, Programu Šentjurjevega dodali gledališko predstavo za otroke in etno koncert na Botričnici. V Galerije Zgornji trg pa so 5 let skrbeli za raznovrstni program ter gostili več akademskih slikarjev ter odmevne fotografske razstave.

Poskrbeli so tudi za promocijo kulturne zapuščine skladateljev Ipavcev in leta 2002 prvič na oder šentjurskega kulturnega doma postavili prvi slovenski balet dr. Josipa Ipavca Možiček v originalni skladateljevi instrumentaciji. Kasneje so skupaj s Hišo kulture v Celju sodelovali še pri postavitvi Teharskih plemičev dr. Gustava Ipavca komične operete Tičnik dr. Benjamina Ipavca ter poskrbeli za prvo notificirano izdajo. Skupaj z moškimi pevskimi zbori v občini Šentjur so koordinirali tudi izdajo zgoščenke zborovske glasbe skladateljev Ipavcev.

Pomembna naloga sklada je skrb za ustrezno predstavitev domačih kulturnih ustvarjalcev, ki jih umeščajo v programe različnih dogodkov v zadnjem času pa tudi s posebno prireditvijo Musica Academica, kjer se predstavljajo študenti glasbe različnih akademij in visokošolskih ustanov doma in po svetu.

Območna izpostava sklada v Šentjurju je vseh 20 let delovanja trdno zavezana opravljanju poslanstva vzpodbujanja kulturnega ustvarjanja, umetniškega izražanja, kulturne vzgoje in omogočanje dostopnosti kulturno umetniških znanj in pomembnih dosežkov, ki bogatijo življenje prebivalk in prebivalcev občine Šentjur.

Ob praznovanju 20-letnice delovanja Območne izpostave JSKD Šentjur se bo v tem letu zvrstilo tudi veliko prireditev, ki jih najdete tudi v našem koledarju dogodkov

vir: OI JSKD Šentjur