Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Poročilo Policijske postaje Šentjur: 20. 3. 2019


images_slike3_ured10_sentjur_policijska_postaja_sentjur14. 3. 2019 so policisti obravnavali dve prometni nesreči, od tega eno s pobegom. Policisti iščemo pobeglega voznika rumenega kombija, ki je na relaciji Jezerce–Dobje zaradi prehitevanja v škarje izrinil iz ceste nasproti vozečega voznika.

15. 3. 2019 je mama prijavila pogrešanje svojega sina. Policisti so po zbranih obvestilih hitro ugotovili, da se otrok nahaja pri prijatelju, kjer so ga tudi izsledili in ga predali mami. O dogodku bo obveščen CSD Šentjur.

16. 3. 2019 smo obravnavali tatvini dveh koles z motorjem APN 6 in sicer enega neregistriranega v kraju Okrog, drugega pa v bližini Doma starejših v Šentjurju. Vse bralce naprošamo, da v primeru kakršnihkoli informacij o tem takoj obvestilo lokalno policijo, ki tatvini tudi obravnava.

17. 3. 2019, med 17.00 in 5.00 je na območju Šentjurja in Šmarja potekal poostren nadzor psihofizičnega stanja voznikov. Policisti so v tem času ugotovili tri voznike pod vplivom alkohola, eden izmed voznikov ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja in so mu zasegli še osebno vozilo.

18. 3. 2019 so policisti obravnavali vlom v objekt na Cesti Kozjanskega odreda, kjer so storilci odnesli več predmetov večje vrednosti. Storilci so bili po vlomu prijeti na območju Maribora, kjer jim je odtujena roba bila zasežena. Zaradi storitve velike tatvine se bodo znova srečali s sodnikom, kar pa ne bo prvič.

Varno na motor

Že prvi toplejši sončni žarki so znova spravili na ceste večje število motoristov. Na slovenskih cestah je motorjev in motoristov vsako leto več. A kljub dostopnosti zmogljivih motorjev pri motoristih ni prostora za improvizacijo in nepripravljenost. Promet na cestah je čedalje gostejši in nevarnejši, zato voznik, ki želi uživati v varni vožnji, ne sme ničesar prepustiti naključju. Obvladati in nadzorovati vožnjo na motorju je zahtevna naloga, ki terja veliko napora. To velja tudi za motorje manjših prostornin in moči, pri katerih je vozniški napor sicer nekaj manjši, koncentracija pa mora biti na enako visoki ravni. Prva vožnja motorja lahko zato hitro povzroči utrujenost, ki je lahko vzrok za nastanek nesreč s poškodbami, invalidnostjo ali celo smrtjo. Poleg drznosti in neizkušenosti lahko nesreče povzroči prav slaba psiho-fizična pripravljenost voznika in neprimerna motoristična oprema.

Rekreativni motociklisti običajno psiho-fizični pripravi posvečajo premalo časa in pozornosti. Ponavadi se podajajo na ceste, dirkališča ali na dolga potovanja z velikimi časovnimi razmiki med eno in drugo vožnjo, motociklizem pa ima, kot vse ostale gibalne aktivnosti oz. športi, svoje specifike in načela, ki jih moramo pri načrtovanju in izvedbi vadbe upoštevati. Omenjeno navajamo v razmislek vsem motoristom, da se pred daljšo vožnjo ustrezno pripravijo, hidrirajo in pred vožnjo izvedejo nekaj osnovnih aerobnih vaj.

Policisti policijske postaje Šentjur bomo izvedli več preventivnih aktivnosti tako, da bomo sodelovali na prireditvi Šentjurjevo s projektom »Varno na motor« (skupaj z motoristom policistom PPP Celje), sodelovali bomo z lokalnimi moto klubi pri svetovanju in udeležbi na moto zborih, izobraževali bodoče mlade motoriste v osnovnih šolah in skušali z nadzorom prometa izločiti objestne oz. neprevidne voznike, ki kršijo prometna pravila do motoristov.

 

Bojan Šipek, pomočnik komandirja policijske postaje