Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Jožefov sejem v Bistrici ob Sotli 2019 na sončno nedeljo odlično obiskan (foto, video)


Jjozefov_sejem_bistrica-18ožefovo v Bistrici ob Sotli je v zadnjem desetletju preraslo okvire lokalnega sejma in tudi letos se tradicija kljub začetni negotovosti ni izneverila. Skozi vse nedeljsko dopoldne so bogato sejemsko in obsejemsko dogajanje obiskovale množice obiskovalcev, odličnega odziva je bilo deležno tudi kuharsko tekmovanje, ki so ga z nekaj spremembami gostili pri prireditvenem kozolcu na občinski ploščadi.

Na sejmu, ki ga ob podpori občine pripravlja Turistično društvo Bistrica ob Sotli, pri pripravi vsebin pa se jim pridružuje večina domačih društev, se predstavljajo ponudniki od blizu in daleč. Na stojnicah, razpostavljenih po ulici do poslopja občinske uprave, so prevladovali izdelki rokodelcev, suhorobarjev, drevesne sadike, kmečke dobrote, vino in drugi domači izdelki. Čar sejemskega dne so vse od jutra ustvarjali s spremljevalnimi dogodki.

jozefov_sejem_bistrica-15Veliko zanimanja je požela razstava bistriškega aktiva Društva kmetic Ajda v poslopju Gaboronke, na kateri so skozi fotografije, razne predmete ter filmske posnetke uspeli zavrteti čas za kakšnih sedemdeset let ali še kakšno desetletje več nazaj in prikazati kako so čistile naše babice.

V otroškem kotičku pri poslopju hostla Gabronke se je dogajalo marsikaj: privlačna je bila stojnica s peko palačink, za zabavne vragolije so poskrbeli ulični umetniki, najmlajši so lahko risali, reševali uganke, prisluhnili pravljicam, si poslikali obraz ter se družili v igrah na prostem.

jozefov_sejem_bistrica-21Privlačen je bil tudi ogled gasilske opreme, pa prihod konjenikov iz Konjenice Virštanj-Obsotelje, ki so poskrbeli, da so lahko obiskovalci s kočije občudovali lepo krajino Šempetra. Paša za oči so bili ponovno starodobniki, na prizorišče pa so se na svojih jeklenih konjičkih pripeljali tudi mopedisti Tomosovega društva Sokol.

jozefov_sejem_bistrica-20
Na razstavi prikazujejo kako so čistile naše babice.

Okrog poldneva se je glavnina obsejemskega dogajanja prestavila na prostor pred občinsko upravo, kjer je v organizaciji Društva vinogradnikov in kletarjev Šempeter potekala rez vinskih trt na pročelju občinske stavbe. V delovno ekipo rezačev so, kot veleva tradicija, pritegnili tudi godovnike Jožete.

jozefov_sejem_bistrica-24
Vinogradniki po končani rezatvi občinskih vinskih trt.

V kulturnem programu so se zvrstili nastopi domačinov: že v jutranjih urah so obiskovalci veselo razpoloženje sejemskega dne začutili ob zvokih Godbe Orlica, nato so se zvrstili nastopi Vokalne skupine La Vita in Mešanega pevskega zbora Bistrica ob Sotli, pa Etno skupine Nojek, prepevali so tudi ljudske pevke Sosede in šempeterski ljudski pevci.

Veselo je bilo skozi nedeljski sončen in spomladansko topel dan povsod po sejmu. Največ obiskovalcev se je skozi sejem sprehodilo okrog poldneva, ko se je vzdušje razgrelo, k čemur je pripomogla tudi zabavna glasba Ansambla bratov Žerjav in vonj po golažu, ki se je valil iz Kuhinje pod kozolcem.

Negotovosti je bilo hitro konec, tudi letos sejem ponudil kuharsko druženje

Veliko pozornosti je bilo usmerjene tudi v kuhanje golažev, katerega izvedba je bila še štirinajst dni pred dogodkom v negotovosti, saj je Gostilna Šempeter, ki je na kuharsko tekmovanje nadvse uspešno Jožete in Jožice vabila kar 15 let, umaknila organizacijo tega dogodka. Z nekoliko spremenjenim konceptom pa je kuharsko druženje tokrat priredila Občina Bistrica ob Sotli v sodelovanju z lokalnimi društvi.

jozefov_sejem_bistrica-17 jozefov_sejem_bistrica-1

Kuhinja pod kozolcem je privabila kar enajst kuharskih ekip. Golaže so kuhale ekipe Konjenice jozefov_sejem_bistrica-8Virštanj – Obsotelje, dve ekipi območnega združenja slovenskih častnikov in vojnih veteranov Šmarje pri Jelšah, Šolska menza Osnovne šole Bistrica ob Sotli, Kulturno društvo Bistrica ob Sotli, Lovska družina Bistrica ob Sotli, domačinske iz aktiva kmečkih žena Ajda, dve ekipi ljubljanske gostilne Makalonca, ekipa Zagorcev in ekipa Društva gobarjev Kozje.

Prve zmage Kuhinje pod kozolcem sta se razveselila Kumrovčana Josip in Ivica Broz, ki sta presenetila z zagorskim golažem. Drugo mesto je šlo domači ekipi aktiva Društva kmetic Ajda, tretje pa so si za divjačinski golaž prislužili člani Lovske družine Bistrica ob Sotli, ki so po mnenju ocenjevalne komisije v sestavi župana Franja Debelaka, Jožice Stadler iz društva kmetic Ajda in Matica Moškona iz Športnega društva imeli tudi najlepše urejen prostor. Za tiste, ki se postijo ali jim meso nikakor ne tekne, je s kuho vegetarijanskega golaža poskrbela ekipa Društva gobarjev Kozje.

Dobro vzdušje na sejmu in v Kuhni pod kozolcem je Šempeter bodrilo še dolgo čez poldne, na koncu pa so bili zadovoljni vsi. Organizatorji so se razveselili zelo dobrega obiska, obiskovalci bogate sejemske ponudbe, kuharji so zadovoljno pogledovali v kotličke, ki so se z obiskovalci hitro praznili, gotovo pa so po številu obiskovalcev sodeč z izkupičkom na sejmu lahko bili zadovoljni tudi sejmarji.

Več o vzdušju vam prikazujemo v spodnji fotogaleriji in videoposnetku. Vabljeni k ogledu.

Fotogalerija:

E. Š.