Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na osrednji slovesnosti ob kulturnem prazniku v Šentjurju podelili priznanja lokalnim ustvarjalcem


Osrednja slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku s podelitvijo priznanj lokalnim ustvarjalcem je bila v nedeljo, 3. februarja, v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur.

Prešeren dan v organizaciji Občine Šentjur, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti – območne izpostave Šentjur, so glasbeno zapakirali člani zasedbe Sekstakord, istoimenskega kulturnega društva s Planine pri Sevnici, ki so preigrali del svojega raznovrstnega repertoarja. Slavnostni govornik je na povabilo župana mag. Marka Dacija bil ugledni akademik dr. Ludvik Karničar. Dr. Karničar je prejemnik številnih priznanj, med drugim reda za zasluge s strani predsednika Republike Slovenije, je dopisni član  Slovenske akademije znanosti in umetnosti, lani pa mu je župan kot idejnemu očetu in sofinancerju postavitve obeležja Benjaminu Ipavcu na pokopališču v Gradcu izročil tudi priznanje Občine Šentjur. Prof. dr. Karničar je polni dvorani namenil dinamičen nagovor, saj kot zamejski Slovenec, slavist dialektolog, slovenski jezik in kulturo doživlja povsem drugače, kot ju vsakodnevno sami. V našem maternem jeziku, za katerega si je prizadeval v celotni akademski karieri in si še danes, vidi odtenke, možnosti izražanja, čustvovanja in domoljubja, ki so nam samoumevne, zato so njegove besede ob kulturnem prazniku našle pravo mesto.

Priznanja kulturnim ustvarjalcem za dosežke minulega leta

Ob kulturnem prazniku že tradicionalno podeljujemo tudi priznanja JSKD-OI Šentjur, ki sta jih s čestitkami dobitnikom predali vodja izpostave Anita Kolešater predsednica Zveze kulturnih društev Šentjur Marija Ratej. Ponovno smo lahko ponosni na pester generacijski ter žanrski nabor domačih ustvarjalcev, ki skrbijo, da ljubiteljska kultura ne usahne. Za dosežke na regijski ravni so priznanja prejeli Patricija Žvegler za uvrstitev in sodelovanje na Festivalu mlade literature Urška 2018, Mladinska folklorna skupina Lintvar za sodelovanje na srečanju odraslih folklornih skupin, Dramski krožek Ostržek OŠ Dramlje in Teater (nade)budnih OŠ Franja Malgaja Šentjur za sodelovanje na srečanju otroških gledaliških skupin, ter Ljudski pevci s Prevorja za sodelovanje na srečanju ljudskih pevcev in godcev. Za dosežke na državni ravni pa so priznanja prejeli Otroški pevski zbor OŠ Planina pri Sevnici za srebrno priznanje na tekmovanju otroških in mladinskih pevskih zborov, Otroški pevski zbor OŠ Dobje in Otroški pevski zbor OŠ Dramlje za zlati priznanji na tekmovanju otroških in mladinskih pevskih zborov, Ljudski pevci Paridolske korenine in Ljudska godca Viki Novak in Denis Lenart za sodelovanje na srečanju ljudskih pevcev in godcev ter Otroška gledališka skupina OŠ Franja Malgaja za udeležbo na srečanju otroških gledaliških skupin.

Galerija Zgornji trg vabi

V torek, 5. februarja, pa je bilo v Galeriji Zgornji trg v počastitev kulturnega praznika odprtje likovne razstave v sodelovanju Občine Šentjur ter Društva likovnih ustvarjalcev Šentjur – Rifnik. Na ogled so postavljena dela akademskega slikarja Janeza Kovačiča z naslovom Zavetje pisanih motivov, ki jo je moč videti do 6. marca. Zbrani so lahko prisluhnili nastopu Moške vokalne skupine Jakobčani.

osrednja-slovesnost-sentjur005
Otroški pevski zbor OŠ Dobje
osrednja-slovesnost-sentjur004
Ljudski pevci s Prevorja – Majda Rezec
osrednja-slovesnost-sentjur003
Mladinska folklorna skupina Lintvar
osrednja-slovesnost-sentjur002
Otroška gledališka skupina OŠ Franja Malgaja Šentjur
osrednja-slovesnost-sentjur001
Otroški pevski zbor OŠ Dobje

vir: Občina Šentjur; foto: VB, Šentjurčan, *na naslovni sliki dr. Ludvik Karničar