Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Srednje šole na Celjskem letos ponujajo 3.166 prostih mest, od tega 316 na območju KiO


Osnovno šolo v letošnjem šolskem letu zaključuje 17.684 učencev in učenk (lani 17.085), ki bodo lahko kandidirali na skupno 23.702 (lani 23.644) vpisni mesti na srednjih šolah po celotni Sloveniji.

V naši regiji bo srednjo šolo letos zaključilo 2.250 učencev in učenk, ki bodo imeli na voljo 3.166 vpisnih mest, če se bodo odločili šolanje nadaljevati na Celjskem.

Preverite tudi nekaj pomembnih datumov za prvi vpisni krog.

Znani so podatki o številu razpisanih mest v srednjih šolah za šolsko leto 2019/2020, kamor se bo do 2. aprila lahko vpisalo 17.684 učencev, ki bodo letos končali osnovno šolo. Vse srednje šole v Sloveniji bodo skupno ponudile 23.702 vpisni mesti, torej več kot šest tisoč vpisnih mest več, kot pa je bodočih dijakov. Kljub temu je kot vsako leto pričakovati omejitev vpisa na programih, ki so tradicionalno najbolj zaželjeni.

Kakšno je število bodočih dijakov in vpisnih mest v savinjski regiji?

V savinjski regiji bo osnovno šolo letos končalo predvidoma 2.250 učencev. Tem bo za šolsko leto 2019/2020 na voljo 3.166 vpisnih mest, kar je 26 vpisnih mest več kot lansko leto, ko je bilo bodočih dijakov 2.254.

Letos največ vpisnih mest ponujajo na I. gimnaziji v Celju za program Gimnazija ter na Srednji zdravstveni šoli Celje za štiriletni program Zdravstvena nega. Za vsakega izmed omenjenih programov je na voljo 140 prostih mest (pet oddelkov).

Gimnazija CeljeCenter za program Gimnazija, Gimnazija Lava za program Gimnazija in Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje za štiriletni program Gastronimija in turizem ponujajo po 112 prostih mest (štirje oddelki).

Po tri oddelke ponujajo na Srednji šoli za storitvene dejavnosti in logistiko za triletni program Frizer (78 vpisnih mest) in Gimnaziji CeljeCenter za štiriletni program Predšolska vzgoja (84 vpisnih mest).

Na preostalih srednjih šolah savinjske regije za posamezne programe razpisujejo za enega (28) ali dva (56) oddelka vpisnih mest.

Na območju Kozjanskega in Obsotelja je na voljo 316 prostih mest, ki jih ponujata Šolski center Rogaška Slatina in Šolski center Šentjur. Število prostih mest in programov je enako kot lani.

Lani je bilo stanje po prvem vpisnem roku sledeče:

Program Št. razpisanih mest 2018 Št. prijavljenih osnovnošolcev 2018
Gimnazija (ŠC Rogaška Slatina) 56 22
Steklar (ŠC Rogaška Slatina) 26 9
Tehnik optik (ŠC Rogaška Slatina) 28 13
Tehnik steklarstva (ŠC Rogaška Slatina) 28 12
Kmetijsko-podjetniški tehnik (ŠC Šentjur) 28 7
Mehanik kmetijskih in delovnih strojev (ŠC Šentjur) 26 22
Pek (ŠC Šentjur) 26 5
Pomočnik v biotehniki in oskrbi (ŠC Šentjur) 16 15
Slaščičar (ŠC Šentjur) 26 21
Veterinarski tehnik (ŠC Šentjur) 28 33
Živilsko prehranski tehnik (ŠC Šentjur) 28 7

Kljub temu, da je vpisnih mest več, kot pa bodočih dijakov, se v nekaterih programih tudi letos pričakuje omejitev vpisa. Ponovno je največji naval pričakovati na programe, ki jih ponujajo gimnazije. Če pa gre sklepati po preteklih letih, pa lahko omejitve vpisa pričakujemo tudi na nekaterih naravoslovno-tehničnih programih. Na našem območju je omejitev vpisa lani beležil le program Veterinarski tehnik, ki ga ponuja Šolski center Šentjur.

Podrobnosti letošnjega razpisa za vpis v srednje šole najdete TUKAJ.

Pomembni datumi za bodoče dijake

Aktivnosti okoli vpisa se bodo za bodoče dijake začele že v petek in soboto, 15. in 16. februarja, ko bodo na srednjih šolah po Sloveniji potekali informativni dnevi.

Nato bodo sledile prijave za vpis v srednje šole. Te bodo prijavnice sprejemale do 2. aprila, najkasneje do 8. aprila pa bodo znani tudi podatki o tem, koliko učencev se je vpisalo na posamezne programe.

Najkasneje do 17. aprila bodo znane spremembe obsega vpisa in stanja prijav za vpis v srednje šola za šolsko leto 2019/20.

Za tem pa imajo bodoči dijaki, na podlagi informacij o številu prijav, še možnost spremeniti svojo odločitev. Do 23. aprila lahko namreč iz šole, kamor so se vpisali v prvem roku, vzamejo prijavnico in jo prenesejo na drugo srednjo šolo.

22. maja bo znan seznam šol, ki bodo dobile soglasje k omejitvi vpisa ali spremembi obsega (povečanju) števila razpisanih mest.

Najkasneje do 29. maja pa bodo učenci s strani šol obveščeni o omejitvah in spremembah obsega razpisanih mest. Takrat bodo podatki o omejitvah vpisa tudi javno objavljeni.

Ostale pomembne datume za dijake najdete TUKAJ (klik).

B.S.