Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Občina Šmarje pri Jelšah bo obnovila Skazovo hišo


Občina Šmarje pri Jelšah je te dni začela z aktivnostmi povezanimi z obnovo Skazove hiše. Trenutno so v fazi zbiranja ponudb potencialnih izvajalcev preko javnega razpisa, ki se bo zaprl v prvih dneh februarja.

Kot je razvidno iz razpisa, bo obnovljena fasada, stopnišče, na novo bo opremljena vinska klet, izvedli pa bodo tudi druga restavratorska dela.

slomsek-skazova-hisaSkazova hiša predstavlja eno izmed pomembnejših zgodovinskih obeležij Šmarja pri Jelšah. V 19. stoletju je bila hiša nekakšno zbirališče domoljubov. Tako Franc Skaza, kot že prej njegov oče, sta se namreč aktivno ukvarjala s politiko, zato sta k sebi redno vabila velike slovenske domoljube, ki so se med Slovenci borili proti nemškemu vplivu. Tako so hišo obiskovali Anton Martin Slomšek, Ignacij Orožen, Davorin Trstenjak, Anton Tomšič, Anton Aškerc, in drugi.

Okoli leta 1870 je Franc Skaza dal prezidati staro hišo, ki je bila grajena v preprostem podeželskem stilu konca 18. stoletja, od katere se je ohranila samo klet, v kateri je že leta 1850 delovala prva pošta v Šmarju. Ob stari deželni cesti Celje-Šmarje-Rogatec je nastala nova imenitna trška arhitektura, ki je že na zunaj dajala videz hiše pomembnega in vplivnega človeka v takratnem Šmarju. Vežo krasi baročno-romantična poslikava prizorov letnih časov in upodobitve slovenskih rodoljubov tistega časa in pomembnih gostov, ki so zahajali v to hišo. Sedaj se bo Skazovo hišo in poslikave v njej ponovno obnovilo in restavriralo.

Koliko bo stala obnova in kakšni so načrti občine?

Kot je za Kozjansko.info povedala koordinatorica projekta “In cultura veritas” na Občini Šmarje pri Jelšah, Sergeja Javornik je Občina Šmarje pri Jelšah 22. januarja objavila javno naročilo za izvedbo obnove južne fasade in stopnišča Skazove hiše, restavracijo fresk v avli ter dodatno opremo vinske kleti.

Naložba je del aktivnosti, ki so predvidene v projektu čezmejnega sodelovanja Interreg Slovenija-Hrvaška In cultura veritas. V sklopu teh aktivnosti pa je načrtovana še postavitev pametnih klopi in turistomatov ob objektih kulturne dediščine v Šmarju pri Jelšah, na Sladki Gori, Tinskem in v Lembergu.

Sicer pa so v celotnem obdobju trajanja projekta, to je od začetka avgusta 2018 do konca novembra 2020, načrtovane različne promocijske aktivnosti, izvedba delavnic, prireditev na celotnem projektnem območju in v sodelovanju s projektnimi partnerji, ki so: Zagrebška županija (vodilni partner), Združenje hrvaških potovalnih agencij in hrvaški Muzejski dokumentacijski center ter Razvojna agencija Sotla, Občina Šmarje pri Jelšah in Kmetijsko gozdarski zavod Maribor.

Skupna vrednost celotnega projekta je 1.003.317 evrov, od tega bodo partnerji skupaj pridobili dobrih 850.000 evrov sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. To pomeni, da so vse načrtovane aktivnosti sofinancirane, je poudarila Javornikova.

“Želimo, da vinska klet v prihodnje postane pomemben del turistične ponudbe na območju občine, Šmarsko-virštanjske vinske ceste in širše. Uresničitev želja pa ne bo odvisna le od Občine. Ključnega pomena bo, da ponudniki razmišljajo oziroma so pripravljeni vključevati dediščino v svojo ponudbo.” je zaključila Javornikova.

Več o projektu si lahko preberete na spletni strani inculturaveritas.eu, ki je že ena od izvedenih aktivnosti projektnih partnerjev.

B.S.; vir/foto: Kamra