Na sveti večer proslavili postavitev jaslic v Davjeku

26. 12. 2018 0:48

V Dekmanci pri Bistrici ob Sotli se nahaja kraški izvir Davjek, ki velja za naravno znamenitost, domačini pa tjakaj zahajajo tako poleti kot pozimi. V poletni vročini namreč služi kot kotiček za osvežitev, a v tem zimskem času ga omenjamo zato, ker se je na sveti večer razbohotil v praznični luči, saj so votlino in skalovje domačini tradicionalno okrasili z jaslicami.

dsc_4986
Božična idila se je zarisala tudi v Davjeku, kjer so domačini razpostavili okoli petdeset jasličnih figur.

Avtor lesenih jasličnih fugur, ki jih na sveti večer razpostavijo po Davjeku, je Jožef Vračun, ki je prvih nekaj figur v lesu izrezljal in razpostavil pred šestnajstimi leti, od tedaj pa jasldsc_4967ice vsakoletno dopolnjuje, zadnja leta pa tudi obnavlja. Danes božično zgodbo prikazuje skozi okoli petdeset figur, ki so razpostavljene po različnih kotičkih Davjeka z glavnim motivom Jezusovega rojstva pri izviru pitne vode. Pri postavitvi sta ob Jožetu Vračunu sodelovala še soseda Matej Vračun in Jože Žučko.

Domačini in obiskovalci se pri jaslicah vsakoletno zberejo na sveti večer in tudi tokrat se tradiciji niso izneverili. Mladi rod vaščanov je pripravil kratek kulturni program, v katerem so skozi izbrane besede ter pesem zaobsegli čar božične noči ter prireditev sklenili s pesmijo Sveta noč, ki so jo zapeli družno z obiskovalci. Po kulturnem programu si zbrani izrečejo voščilo ob božičnih praznikih ter nadaljujejo s klepetom ob dobrotah, ki jih pripravijo tamkajšnji vaščani.

dsc_4995

Jaslice bodo v Davjeku postavljene vse do 2. februarja. Pot do njih je označena z usmerjevalnimi tablami vse od regionalne ceste.

 dsc_4984   dsc_4994

Utrinke z včerajšnje otvoritve jaslic v Davjeku si lahko ogledate tudi v spodnji fotogaleriji:

E. Š.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X