Jaslice vabijo na ogled: razstavili so jih že v Dobju, Rogatcu in Olimju

24. 12. 2018 18:03

Nocoj, na predvečer božiča, bodo po vseh cerkvah zasijale jaslice, ki nam približujejo čar božične noči. Jaslice pa si lahko v teh dneh ogledamo v številnih kulturnih domovih in drugih prosvetnih prostorih po Sloveniji, tudi območje Obsotelja in Kozjanskega pri tem ni izjema.

Predstavljamo vam kako so jaslice popestrile dogajanje v Dobju, Olimju in Rogatcu. Vse tri razstave jaslic si lahko obiskovalci ogledate vse tja do prvih dni v novem letu.

Vseslovenska razstava jaslic v Olimju

V nedeljo, 15. decembra, so v cerkvi Marije Vnebovzete in minoritskem samostanu v Olimju z blagoslovom otvorili razstavo jaslic Društva ljubiteljev jaslic Slovenije.

dsc_4811 dsc_4812 dsc_4820 dsc_4824

Društvo ljubiteljev jaslic Slovenije že približno poldrugo desetletje božični čas oplemeniti z vseslovensko razstavo jaslic. Vsakoletno jo pripravijo v drugem kraju v Sloveniji, za letošnje gostovanje so izbrali cerkev Marije Vnebovzete v Olimju ter prostore minoritskega samostana.

dsc_4818

Ljubitelji jaslic z razstavo prikazujejo pestrost in žlahtnost jaslične ustvarjalnosti ter njeno navezanost na versko-vzgojno poslanstvo jaslic. Na ogled so postavili 70 jaslic različnih ustvarjalcev, med njimi tako akademskih kiparjev kot tudi preprostih ustvarjalcev z različnimi materiali. Razstava sporoča, da »jasličarji« pravzaprav omejitve za ustvarjanje nimajo, saj v pestri paleti lahko občudujemo jaslice, ustvarjene iz lesa, gline, stekla, medenega ali slanega testa, voska, papirja, vezene, narisane …

Vseslovensko razstavo jaslic je v nedeljo blagoslovil dr. Leopold Grčar, ustanovitelj in predsednik društva ter eden izmed največjih poznavalcev jaslic pri nas, ogledati pa si jo je mogoče do 6. januarja, vsak dan od 9. do 18. ure.

V Dobju nadaljujejo tradicijo Žličarjevih jaslic

dsc_4892  dsc_4901

Prav tako v nedeljo, 15. decembra, so jaslice otvorili v Dobju. S pomočjo družine in prijateljev Adolfa Lončarja in Antona Plahute jih je postavil vsestransko aktiven domačin Peter Frece, medtem ko je za aranžiranje poskrbela Karmen Senica ter za upodobitev panorame mlada in nadarjena umetnica Lara Krivec.

Gre za nadaljevanje Žličarjevih jaslic iz Šentjurja, ki so bile dolgoletna praznična znamenitost, ki je pritegnila pozornost obiskovalcev z vseh koncev Slovenije. A Žličarjevi zadnja leta jaslic niso več postavljali, tako je Frece pred tremi leti prišel na idejo, da bi skozi jaslice v prazničnem in prijateljskem duhu povezali ljudi v Dobju. Jaslice, ki so jih vseskozi v Dobju še dopolnjevali, se razprostirajo na kar 32 kvadratnih metrih površine, razstavljenih je okoli 167 figur, ki so izdelane v kar enajstih različnih materialih. Skupina postavljavcev jih je postavljala tri tedne, večinoma v urah po službi in med vikendi.

Posebnost jaslic je, da jih osvetljuje le umetna, z občutkom ustvarjena svetloba, ki pri obiskovalcih zares pusti pečat, da se zgodba dogaja v praznični noči.

Jaslice so postavljene v stavbi nasproti Gostilne pri Olgi, obiskovalce pa vabijo vsak dan od ponedeljka do petka, od 16. do 20. ure ter ob vikendih od 10. do 20. ure.

dsc_4894

dsc_4895

 

 

 

 

 

 

 

 

Razstava božičnih jaslic v Rogatcu

V večernih urah v nedeljo, 23. decembra, pa so otvorili razstavo jaslic, ki krasijo trg Rogatec. Njihovi ustvarjalci so člani Društva likovnikov Rogatec. Razstavljajo jih v dveh prostorih, in sicer v prostoru poročne dvorane in objektu stare železnine, večji del si jih je mogoče ogledati kar s trga, saj jih večina z razstavnega prostora kuka z okenskih polic skozi šipo ob minimalni osvetljavi prazničnih luči.

dsc_4936 dsc_4932-2dsc_4949         dsc_4952

Tovrstno razstavo so v Rogatcu pripravili prvič, na njej se predstavlja šest ustvarjalcev: Ernest Artič, Rozika Černoša, Verica Esih, Alojz Grabrovec, Milica Koštrun in Cvetka Stramšak. Jaslice so izdelali v lesu, kamnu in keramiki.

Nedeljska otvoritev razstave je na trg privabila številne obiskovalce, ki jih je v imenu Društva likovnikov pozdravila Verica Esih, besedo k razstavi je dodala Milica Koštrun. Dogodek je združil nemalo krajanov, saj so na otvoritvi sodelovali kulturniki (MePZ KD Anton Stefanciosa Rogatec, KD Tamburaši Rogatec, KD Ljudske pevke Rogatec), vinogradniki, čebelarji, z dobrotami so postregle članice aktiva kmečkih žena. Obiskovalce je nagovoril tudi župan Martin Mikolič.

Vabljeni k ogledu kratkih izsledkov nedeljske otvoritve razstave v Rogatcu, kjer lahko prisluhnete tudi kaj je o razstavi povedala Milica Koštrun:

Umetnine izdelovalcev jaslic z vseh treh razstav si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji:

E. Š.

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X