Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dijaki ŠCRS na geografski ekskurziji v Prekmurju


img_3136-1Minuli torek so se dijaki prvih letnikov Šolskega centra Rogaška Slatina odpravili na geografsko ekskurzijo v Prekmurje.

Enodnevno popotovanje se je začelo že zgodaj zjutraj, ko so se dijaki izpred šole odpravili na pot proti Goričkemu. Po pridobljenih osnovnih informacijah o samem severovzhodnem delu Slovenije so se prepustili toku mimobežne narave, ki je tekla skozi Slovenske Gorice, Pomursko ravan in Goričko.

Njihov prvi cilj je bila Vulkanija, po kateri jih je s pomočjo vodičev vodil krtek Oli. V na zunaj čisto navadni a znotraj fascinantni zgrabi so spoznali veliko novega, predvsem na področju razvoja Zemlje, vulkanov in kamnin. Da se ob samem vodenem ogledu ne bi dolgočasili, so dijakom profesorice pripravile učne liste, katere so morali ob vodenju in razlagi reševati. Ko se je obisk v Vulkaniji zaključil so  si dijaki zaslužili slastno kosilo.

Sledil je ogled znamenite Plečnikove cerkve, ki jih je navdušila s svojimi edinstvenimi arhitekturnimi oblikami. Še pred tem pa so si ogledali največji slovenski grad s kar 365 sobami. Nahaja se v istoimenskem naselju Grad v krajinskem parku Goričko.

img_3235Že od nekdaj je Prekmurje slovelo po lončarski obrti zaradi obilice gline, zato so biskali tudi Lončarko vas, muzej na prostem v Filovcih, si ogledali lončarsko peč, ki že leta služi svojemu namenu, spoznali in vstopili v tradicionalno panonsko hišo ter si ogledali postopek izdelave manjše glinene posode.

Zadnja postaja ekskurzije je bil še stolp Vinarium. Na najvišji razgledni stolp v Sloveniji, ki se nahaja v Lendavi so se povzpeli z dvigalom, a razgled zaradi oblačnega in meglenega vremena ni omogočal jasnega pogleda na pokrajino. Kljub temu so se polni novih vtisov in doživetij odpravili domov.

A.A. in A. Z. – 1.a.