Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Občinski sveti v Kozjem, Podčetrtku in Bistrici ob Sotli pričeli z delom


Medtem ko v občini Rogaška Slatina očitno še kar preštevajo glasovnice, v Šmarju pa so včeraj dobili novega župana, Matijo Čakša, so nekateri drugi občinski sveti na našem območju minuli teden že opravili s konstitutivno sejo in se lotili dela v novem mandatu.

Med njimi so Občina Podčetrtek in Občina Kozje (29. 11.) ter Občina Bistrica ob Sotli (30.11.)

Občina Podčetrtek

V Podčetrtku se je zamenjala slaba polovica občinskih svetnikov. Občane bodo zastopali Srečko Gobec in Klavdija Kovačič (SD), Bojan Hostnik (Lista za KS Polje ob Sotli), Nada Kodrin in mag. Darija Štraus Trunk (Lista za trajnostni razboj Občine Podčetrtek), Vladimir Hrovatič in David Počivavšek (ROD Lista za razvoj in obnovo doma), Janez Ilek (DeSUS), mag. Marko Jurak ter Aleš Drozg in Jožefa Užmah (SDS).

Nova zasedba se je na 1. redni seji dobila v četrtek, 29. novembra. Ob potrditvi mandatov župana in občinskih svetnikov so imenovali še 5-člansko Komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Nato so našli čas za prvo uradno skupno fotografijo:

obcinski-svet-podcetrek2

Občina Kozje

V četrtek, 29. decembra, je na ustanovni seji zasedal tudi Občinski svet Občine Kozje. Prvo sejo je kot najstarejši svetnik vodil Filip Volaušek, ob njem v občinskem svetu še sedijo Franc Plahuta, Franc Žlender, Nikola Ivič, Anja Kostajnšek, Boštjan Prešiček, Marko Kunej, Jernej Šulc in Jernej Jagrič.

Kot na ostalih ustanovnih sejah so svetniki prisluhnili poročilu o izidu volitev, ki ga je podala predsednica Občinske volilne komisije Andreja Reher. Potrdili so mandate ter imenovali Komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja v sestavi predsednik Franc Plahuta ter člana Jernej Jagrič in Anja Kostanjšek. Občinski svet pa je nagovorila tudi županja Milenca Krajnc, ki je nastopila svoj drugi županski mandat.

kozjeobcinska_1
Občina Bistrica ob Sotli

V petek zvečer se je na konstitutivni seji zbral Občinski svet Občine Bistrica ob Sotli. V dobre pol ure dolgi seji so opravili s seznanitvijo z uradnimi izidi volitev, potrditvijo mandatov ter imenovanjem Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.

Volitev 18. novembra se je v Bistrici ob Sotli od 1200 volilnih upravičencev udeležilo 766 oz. 63,83 volivcev. Za razliko od prejšnjih volitev, ko je bil Franjo Debelak edini županski kandidat, je tokrat volilno bitko dodobra prevetrila Petra Misja Zorko, edina protikandidatka aktualnemu županu. Slednjemu je svoj glas zaupalo 62,63 odstotka glasov, kar je pomenilo, da bo občino še tretji mandat vodil Debelak.

obcinska-seja-bos_2
Občinski svet Občine Bistrica ob Sotli pričenja z delom.

Bolj presenetljiv je bil razplet za članstvo v občinskem svetu, saj so izmed svetniških kandidatov iz prejšnjega garniture zadostno podporo dobili le Dušan Berkovič, Simon Rogina in Metoda Rainer, kar štirje svetniki so  novinci. To so Breda Kovačič, Ambrož Zorenč, Andrej Knezić in Urša Plesnik. Razmerja moči, ki v manjših občinah v nadaljevanju mandata pogosto ne igrajo bistvene vloge pri odločitvah, pa so se porazdelila tako, da občinski svet sestavlja pet svetnikov z liste Franja Debelaka ter dva z liste Petre Misja Zorko.

Darja Gabron, predsednica občinske volilne komisije je na ustanovni seji Občinski svet seznanila s poročilom o izidu volitev. Ker pritožb na volitve niso prejeli, so lahko gladko potrdili tudi mandate, ki jih je svetnikom podala začasna mandatna komisija v sestavi predsednice Brede Kovačič ter kot članov Metode Rainer ter Dušana Berkoviča. V enaki postavi bo prihodnja štiri leta delovala tudi Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.

Župan Franjo Debelak, ki je ob uradnem nastopu čestital svetnikom ter namenil nekaj besed o nadaljnjem delu, je ob tem obvestil, da bo do naslednje seje imenoval podžupana občine. Funkcijo bo zaupal Dušanu Berkoviču, ki je že v prejšnjem mandatu na tem mestu izkazal veliko angažiranost. Berkovič je kot najstarejši svetnik tudi vodil ustanovstno sejo.

»Želim, da bomo vsi delali v dobrobit naših občanov. Zato smo tu in to pričakujem od sebe in ostalih,« pa je v imenu Občinskega sveta dejal Simon Rogina, ki mu je bil zaupan tretji svetniški mandat.

E.Š.