Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zloraba gasilstva v politične namene v občini Šmarje pri Jelšah?


V navideznem zatišju med prvim in drugim krogom županskih volitev v občini Šmarje pri Jelšah se v zakulisju očitno dogajajo aktivnosti, ki jih poznavalci ponavadi označujejo za “temno stran politike”.

Vodstvo Prostovoljnega gasilskega društva Sv. Štefan je preko SMS svojih članom sporočilo, koga podpirajo za župana občine Šmarje pri Jelšah, in s tem sprožilo odpor in zgražanje pri nekaterih članih. Gasilci so namreč po statutu nepolitična organizacija, ki se, tako na društveni kot na zvezni ravni, glede podpore političnim kandidatom ne bi smela opredeljevati. 

slika-sv-stefanProstovoljni gasilci so s svojim zavzetim, požrtvovalnim, nesebičnim humanitarnim delom izjemno cenjen del slovenske družbe tako na državni kot na lokalni ravni. Njihovega pomena se zaveda večina političnih kandidatov in tudi oba preostala kandidata za župana občine Šmarje pri Jelšah v svojih programih in načrtih dajeta gasilstvu velik pomen.

Prav zaradi statusa in zaupanja ljudi, ki ga uživajo, je družbena odgovornost vodstev gasilskih društev glede njihovih ravnanj velika, skušnjava, da se renome gasilcev zlorabi v raznorazne politične in druge namene, pa posledično toliko večja. Verjetno prav zato v statutih na praktično vseh nivojih organiziranja, od društev do Gasilske zveze Slovenije, že povsem pri prvih členih piše, da so samostojna, nepridobitna, humanitarna in nepolitična organizacija.

Ob takšnem statusu gasilcev ne čudi, da vsaka namigovanja v zvezi s politiko, ki pridejo iz vodstev gasilskih društev, vzbudijo negativne odzive in odpor. Nekateri iz gasilskih vrst so se tako počutili, ko so kot člani društva s strani vodstva PGD Sveti Štefan, enega od sedmih gasilskih društev v občini Šmarje, prejeli naslednje obvestilo (citiramo brez lektoriranja):

»Na volitvah v nedeljo, vodstvo PGD podpira D. Stupico. Prosimo vse clane, da se ne glede na to koga boste volili, v cim vecjem stevilu udelezite volitev. LP«

Sv. Štefan: Sporočilo smo poslali, ampak kaj je spornega?

V PGD Sveti Štefan so za Kozjansko.info potrdili, da so SMS s tovrstno vsebino poslali približno 80 do 100 članom svojega društva. Da so po tovrstni poti, ki jo gasilci uporabljajo za obveščanje ob intervencijah in drugih dejavnostih društva, članstvo obvestili, koga v vodstvu podpirajo za župana Občine Šmarje pri Jelšah, se jim po besedah predsednice, Marjance Žaberl, ne zdi sporno:

“Vodstvo PGD Sveti Štefan se ni opredelilo za nobenega političnega kandidata in ravnamo povsem nepolitično, kot piše v statutu,” so zapisali v odgovor. Dodali so, da omenjenega SMS-a ne vidijo kot sporočila članom, kako naj glasujejo, ampak da se naj udeležijo volitev, ne glede na to kako bodo glasovali. Po njihovih besedah so hoteli spodbuditi višjo udeležbo na volitvah, ki so “dolžnost vsakega državljana”.

Zakaj se jim je ob tem zdelo potrebno dopisati, katerega kandidata za župana podpira vodstvo PGD Sv. Štefan, nam niso pojasnili. Na vprašanje, ali so to storili po lastni presoji, ali po kakšnem “nasvetu”, oziroma “priporočilu”, pa so dejali, da so se “sami odločili, koga bomo volili, brez priporočil ali svetovanj.”

Politični analitik Tino Mamić: gre za onečaščenje dobrega imena gasilcev, ki vestno opravljajo svoje delo

Ali je zgornje sporočilo članom gasilskega društva za odnos med politiko in organizacijami civilne družbe, kot so gasilci, nekaj običajnega, smo povprašali odličnega poznavalca družbeno-političnih odnosov, političnega analitika in donedavnega predsednika Združenja novinarjev in publicistov Slovenije, Tina Mamića.

Kot poudarja Mamić, so bila gasilska društva pri nas že velikokrat izrabljena v politične namene. Glede konkretnega SMS-a pravi, da je to čista zloraba društva, ki mu zaupajo državljani in ga financira država. “Si predstavljate, da bi zdaj zdravniki pošiljali svojim pacientom SMS s povabilom na volitve? Kar se financira z državnim denarjem, se ne sme uporabljati v namene samo ene politične sile. To je reklo tudi ustavno sodišče in razveljavilo referendum,” opozarja Mamić.

Po njegovih besedah je najhuje, da  je “en kratek SMS tako grdo onečastil dobro ime gasilcev, ki vestno opravljajo svoje delo, in to velikokrat povsem prostovoljno.” Kot poudarja politični analitik, gasilci delajo za skupno dobro in so zato eden od najbolj cenjenih poklicev v državi. “Politična zloraba gasilskega društva je zategadelj še toliko hujša.”

Mamić še dodaja, da imajo posamezniki vedno pravico, da se politično opredeljujejo, tudi politično udejstvujejo, dokler to počnejo zasebno, po svojih zasebnih kanalih in močeh. Nedopustno pa je, da se kaj takšnega počne v imenu in preko organizacij civilne družbe, še posebej humanitarnih, kot so gasilci, saj pri svojem družbeno-koristnem delu ne morejo delati političnih razlik.

Naj zaključimo, da kljub spornemu dejanju sporočilo vodstva PGD Sv. Štefan članom, koga podpirajo na županskih volitvah v Šmarju, večjega vpliva nanje najbrž ne bo imelo. Izkušnje številnih volitev namreč kažejo, da so volivci na takšne sugestije mnogo bolj odporni, kot bi si želeli tisti, ki se tovrstnih potez poslužujejo.

Konec koncev ljudje za največji praznik demokracije odločitev sprejmejo trezno, premišljeno in po svoji vesti, ne pa tako, kot od njih pričakuje šef, predsednik, poveljnik ali kakšna druga zakulisna avtoriteta.

B. S.