Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zapomnite si ime mlade Šentjurčanke, ki že buri duhove v tujini


Špela Jezovšek je 18-letnica iz Šentjurja, ki se je pred nekaj tedni preizkusila v 8. sezoni šova X faktor Romunija. V Bukarešti je  s svojim petjem, energijo in interpretacijo navdušila tako občinstvo kot žirijo.

Že na avdiciji je pred tisoč glavo množico prejela stoječe ovacije in se uvrstila med najboljših 40 izvajalcev celotnega tekmovanja v skoraj 20-milijonski državi, t.i. ‘Bootcamp’. Izvajalci so razdeljeni v štiri skupine, mentor njene skupine deklet do 24 let je bil Ștefan Bănică ml.

Izmed 37 deklet, ki so med avdicijami prejele 4-krat “da” s strani žirije, je bila izbrana med 10 tistih, ki so se borile za štiri stole, kar je bila vstopnica za nadaljevanje v šovu.

Špelin nastop na avdiciji:

Mentor je po zelo dolgem odločanju na koncu na Špelin stol poslal zadnjo nastopajočo. Tudi mentorji namreč tekmujejo med seboj in želijo, da zmaga eden izmed njihovih varovancev. Bănică se je odločil, da ima Špela kot tujka premalo možnosti za končno zmago, po zmagi Američana v lanski sezoni.

Zakaj X faktor Romunija? Od kod odločitev, da si se prijavila?

Pravzaprav je bilo vse skupaj čisto naključje. Maja letos sem zmagala na festivalu ‘Bucharest in music’ in bila izbrana direktno na avdicije v živo za X faktor Romunija.

Na TV šovu Dobro jutro z Razvanom in Danijem, Antena1
Na TV šovu Dobro jutro z Razvanom in Danijem, Antena1

Kako je bilo sodelovati na šovu v živo? Je bilo to tvoje prvo tovrstno tekmovanje?

Bila je neverjetna izkušnja. Pojavila sem se že na številnih odrih, a ta je bil definitivno največji. Bil je moj prvi nastop pred žirijo, ki ga je spremljala tudi ogromna publika in seveda še kamere.

Celoten proces je bil zelooo dolgotrajen. Snemali smo praktično cele dneve, in večino časa smo morali sedeti v zaodrju in čakati. Lagala bi, če bi rekla, da nisem zaspala naslonjena ob steno v garderobi. Seveda pa je čakanje spremljalo tudi napeto vzdušje, a tekmovalke smo se mu prav uspešno upirale.

Namesto tekmovalnega duha smo raje krepile prijateljstvo in si ustvarjale nepozabne spomine.

Najhuje mi je bilo, ko sem sedela na stolu ob odru in čakala na odločitve žirije. Pogovarjali so se zelo dolgo, smrtna tišina v dvorani, napetost v zraku, jaz pa nisem razumela niti najmanjše besede, ki jo je kdorkoli izrekel. Negotovost je srhljivo neprijetna.

Špelin nastop na “Bootcampu”


Si zadovoljna s svojimi nastopi?

Perfekcionist, ki živi v mojih možganih, ni nikoli zadovoljen z ničemer. Jaz pa se vedno bolj trudim biti ponosna nase, četudi ne izpeljem vsega popolno. Dala sem vse od sebe, imela sem se super in to je dovolj zame.

Si pričakovala zmago? Žirija in ljudje te opisujejo kot umetnico, filmsko zvezdo, a hkrati skromno in čustveno, ki si jih s svojim petjem in nastopom popeljala v zgodbo same pesmi. Osvojila si srca mnogo ljudi v Romuniji. Kateri komentar ti je bil najljubši?

spela_jezovsek_romunija_november_2018_nastopPričakovala nisem ničesar, saj sem ugotovila, da tako najlažje prideš skozi življenje. Tja sem prišla po zabavo in izkušnje, ne po kup denarja in naziv zmagovalke. Uvrstila sem se v tretji del tekmovanja, Bootcamp, a so me žal poslali domov.

Z mentorjem sem se dobro razumela in ne obsojam njegove odločitve, saj so moje sotekmovalke blazno talentirani ljudje in vse so si zaslužile uvrstitev.

Vsak nastop je bil poseben, originalen in odličen. Nimam pojma kaj bi naredila, če bi bila sama v žiriji. Vsi žiranti so mi bili zelo všeč, Delia, Horia Brenciu, Carla’s dream in Stefan Bănică, moj najljubši komentar pa je bil: “Tudi če ni bilo popolno, je bila umetnost.”

Delia in marsikdo te v komentarjih primerja s Taylor Swift in Millo Jovovich?

Jaaa, zelo sem bila presenečena! Ti komentarji so se mi zdeli blazno zabavni, čeprav sem bila sprva zmedena.

Katera od sotekmovalk je naredila največji vtis nate?

Špela je tudi odlična plesalka
Špela je tudi odlična plesalka

Ne morem si izbrati le ene, zato jih bom naštela kar nekaj. Ioana Bulgaru je bila na odru kot bomba, metaforično in dobesedno rečeno. Njena prezenca in obrazna mimika sta neprecenljivi. Zelo mi je všeč Mălinin glas, tako čist in umirjen. Doinița Ioniţa ima čudovit razpon glasu, Francesca Tuzzolino pa zelo dobro prenese svoja čustva v pesem. Daria Cojocaru ima čisto svoj način petja, stil oblačenja in tudi poseben glas, kar mi je zelo všeč. Vse so zelo dobre pevke in tudi kot osebe so mi pri srcu.

Veliko poslušalcev v Romuniji ni bilo zadovoljnih s tvojo izločitvijo. Kaj meniš ti o odločitvi svojega mentorja Stefana Banice?

Na njegovo odločitev ne morem vplivati, zato jo sprejemam. Zavedam se razlogov, ki jih je navedel, četudi poslušalci menijo da niso zadostni. Zelo sem vesela, da sem lahko nastopila na romunskem odru in že dejstvo, da je bil moj nastop publiki všeč, me je zelo osrečilo. Izid tekmovanja konec koncev sploh ni pomemben, če je za mano že tako lepa izkušnja.

Špela z očetom Aleksandrom
Špela z očetom Aleksandrom

Kakšna se ti je zdela Romunija in ljudje? Zdaj si jo obiskala že štirikrat, kaj si si najbolj zapomnila?

Romunija se mi zdi prekrasna. Z atijem sva se enkrat odločila, da se bova odpravila na sprehod in malo raziskovala bližnje parke in zgradbe.

Ob reki Damboviti
Ob reki Damboviti

Najbolj mi je bila všeč pot ob reki Dâmboviți, ki naju je vodila skozi mesto. Seveda so mi ljudje zelo všeč in imam tudi veliko novih romunskih prijateljev.

Bi sodelovala na podobnem šovu v Sloveniji ali te vleče še kam drugam? Kaj pa festivali v Sloveniji: Melodije morja in sonca, Slovenska popevka, Ema-Evrovizija…

Definitivno bi rada sodelovala tudi na slovenskih šovih in festivalih. Že od malega si želim nastopiti na Evroviziji, to bi bila uresničitev mojih sanj.

Kaj pričakuješ od tovrstnih tekmovanj in festivalov?

Vse kar bi rada so nepozabne izkušnje in priložnosti za petje na odru. Če lahko pojem in me ljudje radi poslušajo, sem najsrečnejši človek na svetu.

 

Pogled na romunski atenej, koncertno dvorano iz leta 1888
Pogled na romunski atenej, koncertno dvorano iz leta 1888

Kdo si, ko si samo Špela? Kaj te navdušuje, kaj rada počneš?

Nasplošno sem eden največjih oboževalcev umetnosti. Rada imam vse, kar je z njo povedano, petje, ples, risanje, slikanje, ukulele, klavir, tudi kvačkala bom če se mi zljubi.

Ena izmed največjih vrednot pa so zame družina in prijatelji, ter seveda moj enkraten fant Gregor. Ljudje v mojem življenju, ki jih imam rada in imajo radi mene, so največja inspiracija.

Zadnje leto si v srednji šoli – si se že odločila kam naprej? Bo glasba ostala? Petje? Ples?

Moja prva izbira med fakultetami je AGRFT. A ne glede na uspehe in neuspehe, ki me čakajo v prihodnosti, bom nadaljevala življenje po isti umetniško obarvani poti.

Glasba in ples bosta ostala. Umetnost me bo spremljala celo življenje, če me bo skušala zapustiti, bom pa jaz spremljala njo.

pozdrav-vinu-klik