Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Z osrednje predstavitve županskega kandidata Janka Šketa: podpirajo ga številni ugledneži iz občine in širše


V seriji predstavitev po šmarski občini se je županski kandidat Janko Šket, skupaj s kandidati za občinski svet, ustavil tudi v središču občine. Začetek prireditve je nekoliko kasnil, saj so morali v spodnji dvorani kulturnega doma zaradi številne udeležbe poiskati dodatne sedeže, vse prisotne pa je za uvodoma sprostil nastop kvarteta Pušeljc.

janko-sket-podporaNajprej je pred mikrofon stopil predlagatelj županskega kandidata Alojz Tirgušek, sicer tudi častni poveljnik Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah. “V tretje gre rado!” je ob svojem nagovoru spomnil na Šketovi pretekli kandidaturi. Ob naštevanju kandidatovih kvalitet je podčrtal: “V tapravih letih je, da bo lahko nekaj pokazal in tudi naredil.”

Opozoril je tudi na Šketov stan: “Ni treba, da si za župana ne vem kako šolan, Janko je kmet in mu zdrava kmečka pamet ni tuja. Kakor je znal poskrbeti za družino in za kmetijo, kar lahko vidijo mnogi, ki se vozijo skozi Belo, tako bo tudi za občino!” Dolgoletni gasilec pa se ni izognil niti omembi te dejavnosti: “Je odličen prostovoljni gasilec. Dve leti vodi na intervencijah in je tako soočen s situacijami, ki so zelo nehvaležne.”

V preteklosti Tirgušek Šketu ni izrazil podpore, ker je bil slednji član politične stranke. “Treba je misliti s svojo glavo in tudi ne odhajati s seje,” je namignil na znamenito obstrukcijo, ki se je zgodila za časa mandata aktualnega župana Šketa, pri kateri Janko Šket ni sodeloval. “Delaj s tremi besedami: prosim, hvala in oprostite. Zadnja je najpomembnejša!” je zaključil Tirgušek.

Naslednji je pred avditorij stopil aktualni šmarski župan, Stanislav Šket, ki sicer z Jankom ni v sorodu. Za uvod je izrazil strinjanje s predhodnikom: “Z Jankom sva bila dva mandata občinska svetnika in sva imela včasih različna mnenja, vendar je Janko to vedno znal utemeljiti, zato si nisva nikoli prišla navzkriž. Pred štirimi leti sem po izvolitvi svetnikom dejal, da bomo le složni naredili kaj za občino. Ko so nekateri svetniki bojkotirali sejo, je Janko ni. Verjamem, da bo znal povezovati in nadaljevati delo, ki smo ga skupaj naredili doslej. V aktualni perspektivi smo 4. občina v regiji po črpanju EU sredstev in to bo treba nadaljevati, četudi bo treba biti vsak teden v Ljubljani, Mariboru ali Celju. Sam sem po izpolnitvi pogojev za upokojitev tri leta županoval nepoklicno, vendar menim, da naj bo Janko profesionalni župan. Za konec naj dodam, da me je pri njegovi kandidaturi prijetno presenetila lista kandidatov za občinski svet.”

Med govorci je bil tudi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Cvetko Zupančič, ki je tako kot pred štirimi leti podprl kolega, ki je predsednik območne enote Celje: “Sva podobnih nazorov, zato moja podpora ni vprašljiva. V parlamentu in vodstvih občin pogrešam več predstavnikov podeželja in sedaj ima Šmarje lepo priložnost. Naj še dodam, da Janko za svoje delo na zbornici edini nikoli ni zahteval nič. Nekateri so tam ravno s tem motivom.”

Kot četrti je spregovoril rojeni Šmarčan, zadnjih 11 let poveljnik Poklicne gasilske enote Celje, Janko Požežnik: “Z Jankom me veže dolgoletno sodelovanje, še iz časov, ko sva bila oba podžupana. Sodelovala sva tudi po gasilski plati. Tak človek, ki ima najprej v mislim, da pomaga drugim, je dober za župana!”

janko-sket-predstavitev1

Janko Šket: upam si trditi, da je to zmagovalna ekipa!

Končno je nastopil tudi trenutek, da je zbrane nagovoril še Janko Šket: “Listo in vse ostalo smo sestavili v 14 dneh. Upam si trditi, da je to zmagovalna ekipa. Zahvaljujem se družini za potrpljenje in podporo. Sinoči sem pred spanjem ugotovil, da manjka še čisto malo, sedaj mislim, da smo to mejo presegli!

Želim nadaljevati delo sedanjega župana. Sem operativec in želim sodelovati. V šmarski občini živim in delam, v njej pa je lahko še lepše, kakršen je tudi naš slogan. Poudarek dajem na skladen razvoj vseh 10 krajevnih skupnosti. Na srečanjih s krajani sem slišal marsikaj in zato zdaj še toliko bolj vem, da je treba prisluhniti ljudem!”

Več obnov cest, nove obrtne cone, samooskrba …

janko-sket-pregledPri programskih poudarkih je izpostavil povečanje obsega obnov cestnega omrežja s 5 na 7 do 10 km na leto, da se bo celotna občinska infrastruktura lahko obnovila v 30 letih, kolikor je pričakovana življenjska doba. Izjemnega pomena bodo nove obrtne cone, saj ti ljudje dajejo delo.

Tudi na sami Listi Janka Šketa je kar nekaj obrtnikov, kakor tudi kmetov, saj želi s tem dati poudarek samooskrbi. Poudaril je še potrebo po obnovi vseh gasilskih domov, razen na Sladki Gori, saj so to pomembna krajevna stičišča. “Odlično se počutim kot gasilec. Tam ni politike,” je poudaril odliko te panoge. “Ko pa smo že pri tem, nisem več v stranki, saj ne želim, da mi nekdo narekuje, kaj na mislim in kako naj glasujem.”

“Vem, da sem se spustil na težko pot. Sam ne moreš narediti nič, zato bo treba sodelovati tudi volitvah. Ni pa prav, da nekateri kritizirajo nekoga, ki jim je v preteklosti veliko pomagal,” je med vrsticami ošvrknil politično konkurenco. “Če dobim mandat, bodo moja vrata odprta non-stop!”

V samem središču Šmarja obljublja bazen v letu 2019, saj je gradbeno dovoljenje že veljavno. Nujna je ureditev oskrbovanih stanovanj v neposredni bližini te stavbe. Po njegovem je bila  pri šmarski obvoznici pred osmimi leti zamujena izjemna priložnost, da bi ta projekt bil že veliko dlje, ko je le kakšnih 10 ljudi uspelo vse zablokirati. Zelo mu je žal tudi, da se je iz kraja umaknil Štajerski val.

O delu v občinskem svetu je še dodal: “Včasih imam težave, ko povem, kaj mislim. Mislim, da ni prav, da v zapisniku ni navedeno poimensko, kdo je za kaj glasoval, zato bo treba v prihodnje spremeniti statut občine. Nekateri se namreč na ta način skriavajo ali celo obstruirajo. Na koncu dajejo v program stvari, ki so jih pred časom zavračali, sedaj pa tega ne moramo preveriti.”

janko-sket-podporniki

Po predstavitvi vseh kandidatov za svetnike je v dvorano prišel še mag. Igor Prah, ki se je iz sosednje slatinske občine v šmarsko preselil pred 11 leti in na kratko povedal: “Janku Šketu zaupam, kar je pošten, sposoben in delaven.”

Čisto na koncu je spregovoril še en Slatinčan, Šketov kolega iz KGZS, Anton Plevčak: “Pozorno spremljam razmere v Šmarju, ker imam tu tudi sorodstvo. Zbodlo me je, ko so nekateri rekli, kaj bo kmet za župana. Sam menim, da če bi našo državo vodil moder kmet, bi bilo marsikaj drugače. Ravno to je prednost Janka Šketa. Vesel sem, da so na listi tudi mladi, čuti pa se tudi t.i. kemija. Veliko težo ima predlagatelj in županova podpora.”

*Naročena objava. Naročnik Lista Janka Šketa