Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pozdrav vinu v Šmarju pri Jelšah 2018 (foto, video)


Godovni praznik sv. Martina, častnika rimske vojske in zgodnjekrščanskega svetnika, letos sovpada z nedeljo – Martinovo nedeljo, kot ji pravimo, ko sv. Martin nečisto novo vino ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino. 

V Šmarju pri Jelšah kot vinorodni občini na ta dan že tradicionalno poteka prireditev z imenom, ki pove vse o njeni vsebini: Pozdrav vinu. 

In vino je na ploščadi pred kulturnim domom tudi tokrat pozdravilo lepo število Šmarčanov in obiskovalcev od drugod.

Dogodek je že 13. leto zapored na ploščad privabil tako pridelovalce kot ljubitelje vseh vrst vina, pa tudi druge ljudi, ki so krasno sončno novembrsko nedeljo želeli preživeti v sproščeni družbi prijateljev in znancev. Letošnji ljudski praznik, ki naznanja konec dela na poljih in krst mladega vina, je bil kot nalašč za to. pozdrav_vinu_smarje-45

Lokalni pridelovalci kulinarike se na šmarskih stojnicah niso predstavljali le s svežim vinom, temveč tudi z drugimi dobrotami, kot so domače pridelan sir, semena, potice, pogače in druge slaščice, pa tudi z izdelki domače obrti, kot so ročno tkani prti, doma izdelani copati, nakit in druge pritekline.

Dogodek se je pričel ob 10. uri s sveto mašo v cerkvi sv. Roka. Za tem je sledil krst mošta in predstavitev Evropskega reda vitezov vina, za glasbeno popestritev pa je poskrbel ansambel Srčni muzikanti.

 

Nekaj utrinkov si oglejte v spodnjem videu in pod njim v fotogaleriji

Nekaj utrinkov si lahko ogledate še v fotogaleriji:

Žiga Anderlič