Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dobjanka in Rogatčan v finalu KantFesta; mednarodni festival na Grobelnem


Prejšnji teden je naše območje imelo svoja predstavnika na tradicionalnem festivalu kantavtorjev v Rušah. V tekmovalnem delu neuveljavljenih piscev 16. KantFesta sta med devetimi sodelujočimi iz štirih držav nastopila Reneja Sara Centrih z Dobja pri Planini in Peter Kek iz Rogatca, ki ga je s kitaro spremljal Slatinčan Goran Koražija.

Vsak izmed nastopajočih je predstavil dve avtorski pesmi. Spodaj je video celotnega dogajanja (nastop Petra pri 1:33′ in Reneje “iz okolice Celja” pri 1:52′):

Peter Kek in Goran Koražija
Peter Kek in Goran Koražija

V štiričlanski strokovni žiriji sta bila med drugim tudi Adi Smolar in Jani Kovačič. Slednji je poudaril, da se v kantavtorstvu itak ne da tekmovati in da je ocenjevanje nesmiselno, saj je način, kako avtor izlije abrazijo duše, neocenljivo in neprimerljivo.

Kljub temu je strokovna komisija odločila, da zlato kanto prejme Sandra Erpe, srebrno Anja Šunjić, bronasto Dinko Hrabrić, nagrado po izboru publike pa Anita Šunjić.

Po tekmovalnem delu in podelitvi nagrad je sledil koncert legendarne Svetlane Makarovič.

§

makovci_2018Konec prejšnjega meseca je bil na Grobelnem 8. mednarodni kantavtorski festival MaK oz. MLADI-avtor-KANT.

Tudi tokrat se organizatorji niso izneverili visoki kakovostni ravni gostov, ki so prišli iz različnih držav.

Stuart Neville je zastopal Škotsko, sicer pa je eden glavnih na kantavtorski sceni Dunaja.

Tovrstno zastopstvo je bilo močno tudi v parterju, kjer je med občinstvom sedel Vedran Ivorek, ki je eden glavnih tovrstnih aktivistov v Zagrebu.

Med starimi mački je navdušenje požel vsestranki ustvarjalec Boštjan Narat, sicer član zasedbe Katalena, ki je septembra prav tako godla na Grobelnem.

zala_kralj_gasper_santl_grobelno_2018Največ zanimanja je vladalo za nastop najmlajših dveh izvajalcev, Zale Kralj in Gašperja Šantla, par, ki je v zadnjem letu navdušil s pesmimi Valovi, Baloni in S teboi, ki se redno vrtijo na bolj kakovostnih radijskih postajah.

Vse tri je bilo slišati tudi v dvorani Doma krajanov Grobelno, ki bi si ob takih dogodkih zaslužil več obiskovalcev.

Nastopili so še Miha Peterlič, Olivera Popović iz Novega Sada in avstralsko – slovenski kant dvojec, živeč na Kozjanskem, Yani & Martis.

Na koncu je ojačevalec do konca odvil legendarni “bosanski psiho” Damir Avdić.

Konec tega meseca bo na Grobelnem nastopil Tomaž Domicelj.

*prvi dve sliki: Slavko Rajh, drugi dve: Blanka Podrekar