Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Poročilo Policijske postaje Šentjur: 3. 10. 2018 (nasad konoplje, našla 150 €, težil natakarici, pijani mladoletnik, povozil pešca)


Urednistvo_sentjur_policijska_postajaDne 26. septembra so policisti v gozdu v Kostrivnici našli nasad konoplje. Na kraju je bilo najdenih tudi nekateri predmeti od lastnika nasada. Policisti bodo zoper osumljenca podali kazensko ovadbo.

Naslednjega dne se je na PP Šentjur zglasila občanka, ki je v reži bankomata, ki se nahaja v PC Mercator, našla 150 €. Policisti so denar prevzeli in poizvedujejo za lastnikom gotovine.

V popoldanskih urah istega dne je občan prišel v eno od šentjurskih okrepčevalnic in je že kazal znake prekomerne opitosti. Ker mu natakarica ni hotela postreči z alkoholno pijačo, je postal nesramen in žaljiv. Policisti bodo zoper kršitelja uvedli prekrškovni postopek zaradi kršitve javnega reda in miru.

Dne 28. sepbembra so bili policisti PP Šentjur bili obveščeni, da v travi v bližini šolskega centra v Šentjurju negibno leži mlajši fant. Pomoč so mu nudili delavci ZD Šentjur in SB Celje. Ugotovljeno je bilo, da je fant popil preveč alkoholnih pijač. Policisti bodo zoper gostinski lokal in natakarico, kjer se je mladoletnik napil, ukrepali po Zakonu o omejevanju uporabe alkoholnih pijač, saj je mladoletnim prepovedano točenje oz. strežba alkoholnih pijač.

Na nekdanji dan pionirjev so policisti kontrolirali voznika, kateremu je alkotest pokazal rezultat preko 1,00 mg/l alkohola v krvi po izdihanem zraku. Kmalu za tem pa je patrulja naletela še na kolesarja, ki je bil prav tako močno pod vplivom alkohola in ga kolo ni hotelo več ubogati. Vozniku avtomobila je bilo vozilo zaseženo, kolesar pa bo moral plačati globo v višini 1.200 evrov.

V zgodnjih jutranjih urah dne 30. septembra  se je v Dolgi gori pripetila prometna nesreča, kjer je voznik osebnega avtomobila povozil pešca. Po cesti je šla skupina ljudi. Vsem razen udeležencu je uspelo odskočiti s ceste pred voznikom, ki se je pripeljal s preveliko hitrostjo. Eden od razlogov za takšno vožnjo je bil tudi blag vpliv alkohola pri mlajšem vozniku, ki mu je najverjetneje dajal občutek moči, ki se je razvil v objestno vožnjo. Policisti bodo zoper kršitelja uvedli prekrškovni postopek. Opisana prometna nesreča žal, le še potrjuje smiselnost zakonskega določila, ki mladim voznikom prepoveduje uživanje alkoholnih pijač pred vsako vožnjo.

 

PREVENTIVA – PEŠCI

Te dni poteka državni poostren nadzor nad kršitvami pešcev in voznikov do pešcev. Podajamo nasvete za varnejšo udeležbo pešcev v prometu.

  • Pešci morajo uporabljati prometne površine, namenjene hoji pešcev.
  • Če na vozišču ali ob njem ni pasu za pešce, pešpoti ali pločnika, je pa kolesarska pot ali steza, smejo hoditi pešci po kolesarski poti ali stezi, vendar tako, da ne ovirajo kolesarjev in voznikov koles s pomožnim motorjem.
  • Pešec ne sme hoditi po vozišču ali se zadrževati na njem, prav tako ne sme nanj nenadoma stopiti.
  • Ne glede na določbo prejšnjega odstavka smejo hoditi pešci po vozišču tam, kjer ni pločnika, pešpoti ali kolesarske steze. Pešci morajo hoditi ob levem robu vozišča v smeri hoje.
  • Izjemoma lahko pešci hodijo po desni strani vozišča v smeri hoje, kjer je to zanje varneje (nepregledni ovinek, ovira na vozišču ipd.).
  • Pešec, ki potiska enosledno vozilo, ročni voziček ali drugo prevozno sredstvo in organizirana skupina pešcev, mora v primeru iz četrtega odstavka tega člena hoditi ob desnem robu vozišča v smeri hoje. Pešec, ki potiska ob sebi enosledno vozilo, ga mora voditi na svoji levi strani. Določba velja tudi za osebo, ki se vozi v invalidskem vozičku.
  • Pešec mora prečkati vozišče na prehodu za pešce, če je ta oddaljen od njega manj kot 100 metrov. Pešec ne sme prečkati vozišča zunaj prehoda za pešce, če sta smerni vozišči fizično ločeni ali ju loči neprekinjena ločilna črta.
  • Pešec mora prečkati vozišče brez ustavljanja in po najkrajši poti. Preden stopi na vozišče, se mora prepričati, če to lahko varno stori.
  • Pešec, ki vleče ali potiska po vozišču ročni voziček ali se vozi po vozišču v invalidskem vozičku, mora imeti ponoči in ob zmanjšani vidljivosti na vozičku prižgano najmanj eno svetilko, ki oddaja belo svetlobo, pritrjeno na levi strani, ki mora biti vidna od spredaj in zadaj. Svetloba svetilke ne sme slepiti drugih udeležencev v cestnem prometu.
  • Pešec, ki ponoči hodi zunaj naselja ali v neosvetljenem naselju, kjer ni pločnika ali pešpoti, po vozišču ali tik ob njem, mora nositi na vidnem mestu na strani, ki je obrnjena proti vozišču, svetilko, ki oddaja belo svetlobo, ki je vidna s sprednje in zadnje strani, ali odsevnik.
  • Organizirana skupina pešcev, ki hodi ponoči zunaj naselja ali v neosvetljenem naselju po vozišču, mora uporabljati na začetku in na koncu skupine najmanj po eno svetilko, ki oddaja belo svetlobo. Svetilke morajo biti nameščene tako, da jih lahko drugi udeleženci v cestnem prometu pravočasno opazijo.

 Bojan Šipek, pomočnik komandirja policijske postaje Šentjur

sola-voznje-polsi-klik