Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Adi Smolar odprl študijsko leto na Ljudski univerzi Šentjur


Na uvodnem srečanju v novem študijskem letu Univerze za tretje življenjsko obdobje Ljudske univerze Šentjur se je članom pridružil kantavtor Adi Smolar, ki je okoli 100 zbranih poslušalcev nagovoril na hudomušen način, skozi svoje življenjske zgodbe, bodisi lastne ali pa tiste, ki jih je pridobil z opazovanjem življenj drugih.

V svojem nastopu je združil tako zabavo kot modrost, saj je želel dati ljudem nekaj pozitivnega, kar bi jim pomagalo v življenju, jih opogumljalo in ohranilo pred neumnimi in nepomembnimi dejanji in razmišljanji. Vsako svojo zgodbo je nato podkrepil še s svojo pesmijo, navzoče motiviral, da se je tudi v tretjem življenjskem obdobju potrebno nenehno izobraževati ter razvijati, da smo lahko bolj odporni na vse izzive, ki jih prinaša življenje.

Adi Smolar je povedal, da sedaj, ko bo kmalu dopolnil 60 let, bolje in bolj polno živi. V eni svojih avtorski pesmi je zapel: “Pusti banalnosti, v glavi imej, kaj še lahko naredim, da bo življenje moje drugim dragocen spomin.” Življenje je namreč kratka stvar. “Glej ta naš svet, tako je lep kot lepe sanje, življenje imej za prekrasno potovanje.” Ljudje se vse prevečkrat ujamejo v pričakovanja, ravnanja, hrepenenja, ki pa jih ne osrečujejo. Prepoznati je treba resnične vrednote življenja.

Zbrane je pozdravil tudi župan in jim zaželel uspešno študijsko leto in veliko osebnega zadovoljstva ob druženju in pridobivanju novih znanj. Alenka Testaniere, vodja Univerze za tretje življenjsko obdobje, je predstavila letošnji program, ki v večji meri obsegajo redna četrtkova srečanja, ki ga lahko s pomočjo kolektiva ljudske univerze kreirajo tudi uporabniki sami. Zahvalila se jim je za pridno reševanje spletne ankete o letošnjem programu, s pomočjo katere je bil sestavljen kvaliteten program, prilagojen njihovim željam in potrebam. Predstavila je tudi jezikovne in računalniške urice za seniorje, učenje s pametnimi telefoni, vadbo joge in plesov (standardnih, latinskoameriških in s pridihom orienta) in študijske krožke, ki potekajo v medgeneracijskem vzdušju na način, da vsak uči vsakega ob dobrih medsebojnih odnosih, v manjših skupinah in s točno določenim akcijskim ciljem. Kaligrafinje bodo tako z verzi Ipavčevih pesmi polepšale ograjo Športnega parka Šentjur, likovnice bodo za Ta veseli dan kulture pripravile razstavo, Luš´ne citrarke pa obeležujejo že peto šolsko leto svojega učenja z ambasadorko učenja Jasmino Levičar (naziv ji je podelil Andragoški center Slovenije) in bodo v Dramljah, 19. oktobra, skupaj s pevci, ki pojejo ob zvokih citer, predstavile svoje minulo delo.