Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Razglasitev Šiškove Dežele Štajerske se je zgodila na Kozjanskem (video)


Andrej Šiško, nekdanji predsedniški kandidat in samooklicani vojvoda Dežele Štajerske,  je bil te dni glavna novica v slovenskih medijih, saj naj bi s svojim početjem ogrožal ustavni red Republike Slovenije. V javnost so namreč prišli posnetki t.i. Štajerske varde, skupine približno stotih delno oboroženih zamaskirancev, ki se je pod poveljstvom Andreja Šiška urila v pohorskih gozdovih.

Če se sprašujete kaj imajo z Andrejem Šiškom, Štajersko vardo in deželo Štajersko opraviti naši kraji, je odgovor preprost. Rojstni kraj dežele Štajerske je namreč Lesično v občini Kozje.

V Lesičnem je namreč Andrej Šiško junija lani razglasil novoustanovljeno državo deželo Štajersko.

Zaradi suma ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve je Šiška pred dnevi zadržala policija, tožilstvo pa predlagalo pripor. A preiskovalni sodnik ga je  pozno sinoči izpustil domov, saj tožilstvo “ni v zadostni meri utemeljilo suma očitanega kaznivega dejanja.”

Šiško je tako do nadaljnjega svoboden človek, čeprav bodo postopki proti njemu tekli še naprej.

Dežela Štajerska razglašena v Lesičnem

Šiško je svoja dejanja zagovarjal s stališča, da je legalni in legitimni vojvoda tako imenovane dežele Štajerske, ki jo je razglasil lansko leto. Ker nobeni od pristojnih državnih organov tega ni izpodbijal, je po pravnem pravilu, da molk organa pomeni strinjanje z odločitvijo, Šiško deželo Štajersko razumel kot legalno ustanovljeno.

In ustanovitev Šiškove dežele Štajerske in izvolitev ter prisega vojvode se je zgodila lani na Kozjanskem. Natančneje v kraju Lesično, v občini Kozje, bojda na eni izmed tamkajšnjih ekoloških kmetij, kjer je potekala “ljudska veča” dežele Štajerske.

Andrej Šiško je takrat v Lesičnem svojim podpornikom prebral ustavo novoustanovljene države s podpisom katere so vsi tam prisotni postali tudi soustanovitelji dežele Štajerske. Za tem je nekaj deset tam prisotnih ustanovitev potrdilo še z dvigom rok. Šiško je sočasno naznanil tudi, da državljanom dežele Štajerske odslej ni potrebno več spoštovati zakonov nobene druge države, razen dežele Štajerske. O Štajerski vardi v Lesičnem sicer še ni bilo govora.

Kako je potekala ustanovitev dežele Štajerske v Lesičnem, si oglejte v spodnjem posnetku:

 

Sodelujte v anketi: kaj si mislite o Šišku in njegovem početju?

Vas, spoštovani bralci, pa vabimo, da sodelujete v naši anonimni anketi o tem, kako na Šiškovo samoorganiziranje, njegovo policijsko in medijsko obravnavo gledate vi. Bi se morda tudi vi pridružili Štajerski vardi, če bi imeli to priložnost?

Create your own user feedback survey