Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Parkirišče za avtodome in za kopališče končano, kolopark v gradnji, na bazen bomo še počakali


Šmarje bo v prihodnje skušalo razvijati turizem tudi s privabljanjem popotnikov v avtodomih, je za sklepati po izgradnji šestih parkirišč za avtodome v šmarskem športnem parku.

Sproti so zgradili še več deset parkirnih prostorov za obiskovalce nogometnih tekem in bodočega kopališča, v gradnji pa je tudi poligon za izvajanje kolesarskih vragolij, na Zahodu priljubljeno imenovan pumptrack. Večino denarja za oba projekta so pridobili iz evropskih sredstev. 

Parkirišča zdaj imajo, a na tisto, kar  Šmarčani iz poletja težje čakajo – na ponovno obuditev krajevnega kopališča – bo potrebno počakati še kakšno leto ali dve. Gradbenega dovoljenja še namreč ni, prav tako še niso prodana zemljišča okrog dvorca Jelšingrad, ki bi v letošnji proračun natekla potrebna sredstva za začetek del.

Po stari slovenski navadi se je zapletlo pri vodovarstvenem soglasju za leseno brv, ki bi povezovala vzhodni breg veletoka s parkirišči z zahodnim, kjer bo zgrajeno kopališče. Vodarji o soglasju odločajo že več kot leto dni, pri čemer imajo številne zahteve glede poplavne varnosti in podobno. Takoj ko na občini pridobijo omenjeno dovoljenje, kar se naj bi vendarle zgodilo v teh dneh, bodo na UE podali vlogo za gradbeno dovoljenje.

sportni-park-zasnova
Izbrana varianta za ureditev zahodnega dela športnega parka: bazenski kompleks z objektom, dve igrišči za odojko na mivki in kolopark. Lesena brv čez potok omogoča dostop iz parkirišč do kopališča.

koloparkMedtem pa bodo novo grajeni severno-zahodni del športnega parka obiskovali predvsem kolesarji, in, kot upajo na Občini, tudi turisti, ki svet spoznavajo preko popotništva z avtodomom. A da bodo tovrstni turisti v šmarski občini za seboj pustili tudi kaj denarja in ne samo fekalij, bo potrebno dodelati glavno turistično ponudbo.

S tem se nedvomno intenzivno ukvarjajo v Zavodu za turizem, šport in kulturo, ki je pred kratkim praznoval prvo obletnico delovanja.

Nekaj razburjenja med ljubitelji še enega v Šmarju priljubljenega športa – tenisa – je povzročilo dejstvo, da je iz načrtov povsem izpadla gradnja vsaj dveh teniških igrišč v športnem parku. Lokacija na Jelšingradu bi namreč v primeru prodaje gradu in zemljišč v namene izgradnje turističnega resorta prišla pod vprašaj, oziroma bi bila skoraj zagotovo ukinjena. Eden od idejnih načrtov je dve tenis igrišči v Športnem parku sicer predvidel, vendar bi to zahtevalo premik bazena na staro mesto, kjer bi bil precej utesnjen, odpadli pa bi prostori za parkirišča, avtodome, eno igrišče za odbojko na mivki in podobno. Občinski svet se je zato pred časom odločil za varianto iz zgornjega idejnega načrta.

V sklopu projekta LAS, od koder so financirali kolopark, pa bo v športnem parku zgrajeno še “street workout” orodje ter plezalni balvan. Na njem bodo Šmarčani lahko krepili postavo, da jih izgradnja šmarskega kopališča tudi v tem oziru ne bo dobila nepripravljene.

R. Č.