Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Planini deluje nova čistilna naprava


Na Planini pri Sevnici so včeraj pripravili slovesnost ob začetku delovanja nove čistilne naprave, ki se nahaja v dolini južno od naselja.

Planina je pred investicijo premogla staro in dotrajano rastlinsko čistilno napravo, ki je imela premajhno kapaciteto.

Nova naprava ima z zmogljivost 500 populacijskih enot, kar naj bi bilo dovolj tudi za širjenje poslovnih dejavnosti.

cistilna_naprava_planina_september_2018_1Tehnologija nove čistilne naprave je SBR (sekvenčni biološki reaktor). Napravo sestavlja vhodni zadrževalni bazen s črpališčem, biološki reaktor in zalogovniki blata. V sklopu naprave so bili izvedeni dostopna cesta, nizkonapetostni elektro priključek, nov vodovodni priključek, daljinski nadzor in manjkajoči del kanalizacijskega omrežja.

Gradnja je bila zelo zahtevna zaradi težavnih geoloških razmer. Na napravo bo priključeno naselje z industrijo, v vzporednem projektu pa je bilo na območju Tajfuna zgrajeno črpališče s tlačnim kanalom, ki omogoča povezavo dela naselja Planina tudi na to napravo.

Z izgradnjo čistilne naprave bo zmanjšan vpliv na obremenitev površinskih in podzemnih voda s slabo očiščeno odpadno vodo.

cistilna_naprava_planina_september_2018_vsi

Dela je izvajalo podjetje Energyogor d.o.o, vrednost projekta pa znaša 300.000 evrov, ki jih je v celoti zagotavila Občina Šentjur.

*foto: OŠ