Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Juneževa domačija dobila novo slamnato streho (foto)


Juneževa domačija v Rogaški Slatini predstavlja etnografski muzej na prostem. Šteje že več kot 300 let, z njo v zadnjih letih upravlja Društvo Gaja, lastnik domačije pa je trenutno Miran Junež.

Leta 1998 je bila Juneževa domačija razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena.

Občina Rogaška Slatina si vse od leta 1998, ko je bila Juneževa domačija razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena, skupaj z lastniki prizadeva za njeno ohranitev, v kar je bilo vloženih že precej sredstev. Občina tudi sicer veliko sredstev in energije vlaga v ohranjanje slatinske kulturne dediščine. Kot je povedal župan Rogaške Slatine mag. Branko Kidrič, občina letos za obnovo kulturnih spomenikov namenja več kot 50 tisoč evrov. Poleg strehe na Juneževi domačiji občina namreč sofinancira še obnovo dveh cerkva. Že leta 2011 je bila sicer obnovljena tudi streha na gospodarskem poslopju Juneževe domačije. Po dveh letih izvedbenih del pa se lahko z novo slamnato kritino pohvali tudi Juneževa domačija.

Ob zaključku investicij je Občina Rogaška Slatina tudi pripravila priložnostno prireditev.

Vrednost vseh del investicije je znašala 16 tisoč evrov. V večji meri je stroške pokrila občina, manjši delež pa je prispeval tudi lastnik Miran Junež.

foto: Društvo Gaja in Mitja Škrabl