Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Iz Rogaške Slatine v Podčetrtek odslej tudi z izposojenim kolesom (foto, video). Preverite, kako deluje.


Občini Rogaška Slatina in Podčetrtek sta vzpostavili sistem samopostrežne izposoje koles. V vsaki občini jih bodo uporabniki imeli na voljo po 21, s kolesom se bodo lahko odpravili tudi iz enega kraja v drugega. S tem je uporabnikom omogočena lažja mobilnost, posledično tudi večja pretočnost prometa, nezanemarljiva pa je tudi skrb za zdravje prebivalcev in bolj zdravo življenjsko okolje.

Vrednost opravljenih del in opreme za Občino Rogaška Slatina 70.000 evrov, dodatno pa še 10.000 evrov gradbena dela. Vrednost sofinanciranja iz Evropskega sklada za regionalni razvoj znaša 46,000 evrov.

dsc_7119

Minuli ponedeljek so v Rogaški Slatini pripravili delavnico na temo kolesarjenja, na kateri so predstavili trende s področja kolesarjenja, podprte z dobrimi praksami iz tujine, osnove varnega sodelovanja v prometu za kolesarje, ter sistem za izposojo koles občin Podčetrtek in Rogaška Slatina. Po delavnici pa pri Poslovnem centru Vrelec prikaz uporabe sistema z uradno otvoritvijo izposojevalnice koles.

V Rogaški Slatini in Podčetrtku trenutno na voljo po 21 koles

Avtomatiziran sistem izposoje koles v Rogaški Slatini “Slatna kolesari” vključuje tri postaje s po sedmimi kolesi, od česar je pet klasičnih mestnih koles, dve na vsaki postaji pa sta električni (kolesar ima dodatno pomoč baterije). Sistem je namenjen tako občanom kot tudi turistom.

dsc_7134

Na uradnem odprtju v Rogaški Slatini so govorniki, med drugim tudi župan Branko Kidrič, večkrat izpostavili enovitost sistema, ki omogoča, da se bodo uporabniki, ki si bodo kolo izposodili v Rogaški Slatini, z njim popeljali mimo Vonarskega jezera do Podčetrtka in kolo pustili tam, saj bodo na voljo prav tako tri postaje.

Z otvoritve v Podčetrtku (vir foto: Facebook)
Z otvoritve v Podčetrtku (vir foto: Facebook Visit Podčetrtek)
Kako do kolesa?

Uporabniki koles se bodo sprva morali registrirati v turističnih informacijskih centrih v obeh krajih, takoj zatem si bodo z uporabniškim imenom in geslom že lahko izposodil kolo. V novi sezoni po besedah Kidriča načrtujejo tudi registracijo preko spleta in mobilnih telefonov. Predvidena je tudi letna članarina, ki bo pa primerljiv z zneskom v drugih manjših občinah, ki že imajo vzpostavljene tovrstne sisteme izposoje. Posameznik bo z izposojo kolesa omejen na 12 ur na teden.

dsc_7143

Obratovanje izposoje koles je predvideno do konca sezone 2018, predvidoma do 25. oktobra, odvisno od vremena. Članarina za t.i. poskusno obdobje znaša 5 in omogoča 14 ur uporabe kolesa tedensko.

Pred kamero smo povabili župana občine Rogaška Slatina Branka Kidriča, ki nam je zaupal podrobnosti pridobitve:

V kratkem bom ona Kozjansko.info objavili še reportažo s podčetrtškega dela otvoritve