Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Inšpekcija za varno hrano nepravilnosti odkrila tudi na našem območju


V enem obratu na našem območju (ter še petih v širši celjski okolici) so inšpektorji Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin lani zaznali vrsto kršitev.

V zemljevidu spodaj, ki ga je objavil POP TV, najdete vse obrate v Sloveniji pri katerih so inšpektorji lani ugotovili kršitve, ter tudi inšpektorske odločbe.

Inšpekcijske odločbe Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, izdane v letu 2017, ki jih je pridobila POP TV in objavila na portalu 24ur.com. nakazujejo na številne nepravilnosti v gostinskih obratih in pekarnah po vseh državi. Med obrati, v katerih so inšpekcijske službe odkrile napake (večinoma gre za napake povezane s higieno, pa tudi za napake povezane s sledljivostjo in označevanjem živil) so bili tudi nekateri obrati s Celjskega.

V pekarnah in gostinskih obratih, ki jih najdete na spodnjem zemljevidu, so denimo inšpektorji ugotovili napake s pomanjkljivo higijeno, kot na primer to, da je umivalnik v sanitarijah in obratu brez tople vode in sredstev za higienično umivanje ter sušenje rok, inšpekcija je odredila tudi preventivno deratizacijo, luščile pa so se jim tudi stene in stropi. Spet drugje so bile napake vezane predvsem na manjko nekaterih HACCP postopkov v zvezi z merjenjem temperatur ter nedostopnost dokumentacije oz. soglasij petih zaposlenih o prijavljanju prenosljivih bolezni ter napake v zvezi s sledljivostjo.

Enega od gostinskih obratov so inšpektorji v letu 2017 obiskali kar trikrat in vsakokrat ugotovili določene kršitve. Pri prvem obisku so celo začasno prepovedali obratovanje kuhinje zaradi neustrezne higiene, prav tako pa so v hotelski kuhinji uporabljali mleto papriko (skladiščili so jo 130 kg), ki je bila štiri mesece čez rok uporabe. Ob drugem obisku je inšpektor ugotovil predvsem napake na dotrajanih stenah in tleh ter manjko nekaterih HACCP standardov. V obratu očitno niso upoštevali druge odločbe inšpektorata, saj je inšpektor ob tretjem obisku ugotovil praktično identične napake, kot pri drugem obisku.

Zemljevid medijske hiše POP TV z odločbami vseh lokalov, ki so bili lani podvrženi inšpekcijskemu nadzoru:

clanstvo-polsi-rkcpl-vse-opcije