Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Doživetje za vso družino! V Muzeju baroka, v nedeljo, 2. septembra

V Muzeju baroka že tretje leto zapored prvo nedeljo v septembru prirejajo pisano paleto baročnih ustvarjalnih in športnih delavnic s pridihom kulinaričnega razvajanja in z lovom na skriti zaklad. Vsa družina se lahko na muzejskem doživetju razvaja za 10 evrov.

Cilj družinskega muzejskega doživetja je širjenje obzorij, reševanje skupnih izzivov v lovu na skriti zaklad in urjenje telesnih zmogljivosti. Vse aktivnosti so kakorkoli povezane z obdobjem, ki je Šmarje kot tako še posebej zaznamovalo – barokom.

Prva misel ob besedi barok marsikoga ponese na področje vsakovrstnih okraskov in okraševanja. Družinskega doživetja si brez ustvarjalnih delavnic tako sploh ne gre zamišljati. Obiskovalci si bodo lahko sami zašili in okrasili broško, kar bo posebno urjenje za male damice, izdelali pa si bodo lahko tudi medaljon s silhueto svojega profila in ga okrasili z okvirom v baročnem slogu. Kot že lani bodo tudi letos lahko izvedeli veliko novega o učinkovinah zdravilnih zelišč in se pomerili v baročni namizni igri – šahu.

muzejsko-dozivetje-v-tekst

Ali ste vedeli, da je lokostrelstvo v času baroka postalo športna aktivnost, s katero so se tedaj začele ukvarjati tudi ženske? Na družinskem muzejskem doživetju se boste zato lahko preizkusili v streljanju z lokom.

Lov na skriti zaklad vas bo tokrat popeljal v čas kuge, ki je Šmarje v začetku 17. stoletja zdesetkala, kasneje pa bila povod za gradnjo božjepotne cerkve sv. Roka. Igra, za udeležbo v kateri bodo obiskovalci na koncu nagrajeni, bo obiskovalcem tudi tokrat razkrila prenekatero skrivnost o preteklosti Šmarja.

Ob številnih aktivnostih pa bo poskrbljeno tudi za žejo in lakoto. Z nami bo znamenita celjska kavarna Zvezda, ki se je mnogi iz polpretekle zgodovine spominjamo po šamrolah in kremšnitah, danes pa se v Zvezdi ukvarjajo tako s pripravo tradicionalnih slovenskih sladic in peciva kot tudi z aktualnimi slaščicami. Po napotilu vladarice Marije Terezije, kako premagati lakoto, pa bodo na 3. družinskem muzejskem doživetju pripravili tudi hrustljav krompirček.

  1. Družinsko muzejsko doživetje bo potekalo v atriju Muzeja baroka v nedeljo, 2. septembra, med 15. in 20. uro. Družinska vstopnica znaša 10 €, več informacij: Muzej baroka Šmarje pri Jelšah.

Prireditev bo potekala v sodelovanju z društvom za interpretacijo dediščine Legende, z mladinskim kulturnim klubom Netek, strelsko sekcijo (ŠentLok) društva RODD, šahovskim klubom Šmarje pri Jelšah, zeliščno kmetijo Gorska roža in kavarno Zvezda iz Celja.