Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prenovljeni prostori in novo vozilo ob 90-letnici PGD Dramlje (foto, video)


pgd-dramlje-90let002Minulo soboto so gasilci PGD Dramlje praznovali 90 let obstoja. Ta častitljivi jubilej so obeležili s slavnostno parado, otvoritvijo prenovljenih prostorov, prevzemom novega gasilskega vozila ter za konec še z veselico pod šotorom z ansamblom Banovšek.

Ustanovni občni zbor PGD Dramlje je bil novembra leta 1928, po zgledu že ustanovljenih društev v Šentjurju, Lokarjah in na Ponikvi.

Ustanovili so ga napredno razmišljujoči krajani, predvsem domači možje in fantje, ki so nabavili novo motorno brizgalno in nekaj sesalnih cevi ter uniforme. Svoje prostore pa so našli v zgradbi občine.

Kot še dodaja tajnik društva Nejc Novak je društvo neprekinjeno delovalo do začetka 2. svetovne vojne, v obdobju vojne pa je delovanje društva zamrlo. Njihovi gasilci so bili namreč bodisi izseljeni ali pa so odšli v partizane. Poleg tega je bila občinska stvaba še požgana, ognjeni zublji pa so uničili tudi vso opremo in arhiv. Po koncu vojne je društvo znova zaživelo in ustanovilo gradbeni odbor ter pričelo z gradnjo novega gasilskega doma v katerega so se vselili leta 1950. V njem so gasilci PGD Dramlje domovali vse do leta 1991, ko so se preselili v nov dom, kjer imajo prostore še danes. Gasilski dom Dramlje je bil lani in letos deležen tudi temeljite prenove.

V počastitev bogate zgodovine PGD Dramlje so tako minulo soboto priredili slavnostno parado, kjer so sodelovala društva iz gasilske zveze Šentjur ter PGD Ljubečna, PGD Vojnik in PGD Žiče.

pgd-dramlje-90let004Razlog za slavje pa ni bil samo jubilej PGD Dramlje temveč tudi dva velika projekta, ki so jih izpeljali letos in lani.

V lanskem letu so pristopili h gradnji novega prizidka za delovanje operative ter uredili sanitarije in kuhinjo. Letos pa so nabavili še novo gasilsko vozilo FORD Transit Coustom za prevoz moštva.

Slavnostni paradi je sledila prireditev, ki jo je vodila članica PGD Dramlje Anja Lavbič. Gostje prireditve so bili med drugimi župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci, predsednik KS Dramlje Vilko Krameršek, namestnik predsednika GZ Šentjur Uroš Siter, poveljnik GZ Šentjur Martin Cmok in predsednik GZ Slovenije Janko Cerkvenik.

 

Predsednik PGD Dramlje Janka Rupnika je v svojem govoru predstavil dosežke in zgodovino PGD Dramlje. Tudi preostali slavnostni govorniki so o PGD Dramlje in njihovih dosežkih govorili z izbranimi besedami.

Govorom je sledila slavnostna podelitev plaket vsem botrom in podjetjem, ki so pomagali pri izpeljavi obeh za društvo prelomnih projektov, nato pa so državna odlikovanja prejeli tudi nekateri člani PGD Dramlje.

PGD Dramlje je ob 90 obletnici Gasilska zveza Slovenije podelila gasilsko plamenico 1 stopnje. To sta v imenu društva prevzela poveljnik PGD Dramlje Franc Zdolšek in predsednik Janko Rupnik. Po končani prireditvi je sledila še vesela noč in zabava z ansamblom Banovšek.

vozilo-pgd-dramlje

Spodaj si oglejte galerijo slik prireditve, še več pa jih najdete na Facebook strani PGD Dramlje:

 

N.N., foto: Jure Leskovšek, Mitja Jager

rokovo-poletje-2018-klik