Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

PGD Podsreda ob 110. obletnici delovanja prevzela novo moštveno vozilo (foto, video)


PGD Podsreda je v soboto obeležilo 110 let delovanja. Ob slovesnosti so pripravili svečano sejo, posadili so drevo prijateljstva, se v paradi sprehodili skozi trg Podsreda ter prevzeli novo moštveno vozilo.

podsreda1Gasilsko društvo Podsreda je bilo ustanovljeno leta 1908 na pobudo takratnega učitelja v Podsredi, Anteja Potočnika. Prvi predsednik je postal Avgust Preskar, ustanovni člani pa so bili še: Jože Preskar, Ivan Jazbec, Leopold Preskar, Jože Simončič, Ivan Resnik, Franc Kos in Ivan Kolar. Avgusta Preskarja je kmalu kot predsednik zamenjal Ante Potočnik, ki je vodil društvo vse do začetka druge svetovne vojne.

Leta 1910 so s pomočjo občine Podsreda in z nabiralnimi akcijami kupili ročno brizgalno s potrebnimi cevmi. Prvi gasilski dom je bil lesen, po prvi svetovni vojni pa so mu dodali stolp za sušenje cevi. Med drugo svetovno vojno je bil ta dom požgan. Od doma se je ohranil samo stolp.

V letu 1946 so pri občinski zvezi Krško nabavili novo motorno brizgalno znamke Rakovica, leta 1958 pa so ob pomoči občanov, Kmetijske zadruge Podsreda in gozdne uprave prišli do gasilskega doma. V letu 1972 so dogradili novo dvorano, leta 1974 so kupili novo vodno črpalko Tomos, leta 1979 pa je društvo dobilo nov gasilski avto TAM 60A5.  1982. leta je društvo razvilo nov društveni prapor, leta 1983 so uspeli dokončati notranjo ureditev gasilskega doma, leta 1986 pa so prevzeli novo motorno brizgalno.

Ob devetdeseti obletnici delovanja so otvorili prizidek ter v uporabo predali novo gasilsko vozilo, cisterno Mercedes-Benz tip 1625, v letu 2003 pa je društvo prevzelo novo orodno vozilo Renault Master. V letu 2008 so ob stoti obletnici prevzeli novo cisterno GVC 24/50. Tudi v naslednjem desetletju niso spali, med drugim so podrli staro dvorano in zgradili novo, slavnostna otvoritev doma pa je potekala leta 2013. Pretekli vikend pa so v Podsredi obeležili 110 let delovanja, ob tem pa prevzeli novo moštveno vozilo VW Transporter s pogonom na vsa štiri kolesa.

podsreda5

V počastitev obletnice so najprej pripravili svečano sejo, kjer so slavljencem čestitali številni visoki gostje in predstavniki prijateljskih društev, s prijatelji s Hrvaške so posadili drevo prijateljstva, sledila je parada ter nato prevzem novega vozila, vse skupaj pa so zaokrožili z brezplačno pogostitvijo z golažem za vse zbrane ter veselico, na kateri so igrali člani ansambla Prisrčniki.

Kaj so ob visokem jubileju povedali predsednik društva Jernej Šulc in ostali visoki gostje pa prisluhnite v videu.

Še fotogalerija:

K. C.