Festival Pranger 2018: zaključek s podelitvijo Stritarjeve nagrade (foto, video)

2. 7. 2018 1:28

V soboto je v Rogaški Slatini potekalo sklepno dejanje 15. Festivala Pranger s podelitvijo Stritarjeve nagrade. Festival je potekal med 26. junijem in 1. julijem z začetkom v Ljubljani, zaključni dogodki pa so obiskali tudi Rogaško Slatino.

Festival Pranger je tradicionalno srečanje refleksije in prevoda poezije, ki povezuje Rogaško Slatino in Ljubljano. Pranger uči sprejemati kritiko in povedati mnenje dobronamerno v obraz. Od leta 2012 se festival dogaja tudi v prestolnici, z razpravo Mlada kritika.

Po formuli 3 x 3 festival vsako leto gosti devet slovenskih pesnic in pesnikov. Za eno leto povabijo tudi izbrani tuji jezik ter s prevajalci stkejo stike s ciljno kulturo. Tako so se lahko obiskovalci letos podali v barvit svet španske in baskovske kulture.

Festival Pranger z Ljubljane prispel tudi v Rogaško Slatino
Župan mag. Branko Kidrič je pozdravil kulturni utrip Rogaške Slatine.
Župan mag. Branko Kidrič je pozdravil kulturni utrip Rogaške Slatine.

Sobota je bila še posebej turbulentna v duhu sklepnega dejanja Festivala Pranger. Pestro dogajanje se je začelo že v dopoldanskih urah s prodajo knjig izbranih pesnic in pesnikov, prav tako pa je v Anini galeriji potekala 3. Kritiška razprava. Mnenja so se kresala med Alešem Mustarjem, Tonetom Škrjancem in Kristino Hočevar.

Ob 14. uri je v knjižnici potekala delavnica ELA v okviru Malega Prangerja, ki ji je sledila tudi podelitev priznanj osnovnošolskega literarnega natečaja. Letos so na natečaj ELA za najboljše pesmi na temo PREBUJANJE  Festivala Pranger prispele 104 pesmi, med katerimi je komisija izbrala 25 mladih ustvarjalcev in ustvarjalk, ki so za svoja dela prejeli tudi priznanja.

V večernih urah je v Kulturnem centru Rogaška Slatina potekal slavnostni zaključek 15. Festivala Pranger. Ob tej priložnosti je zbrane najprej nagovoril župan mag. Branko Kidrič, ob čemer je sam poudaril pomen kulture, za katero si znotraj občine precej prizadevajo. Njegov nagovor si lahko v celoti ogledate v spodnjem video posnetku.

Diana Pungeršič prejemnica Stritarjeve nagrade 2018

Zbrane je pozdravila tudi organizatorica festivala Urška P. Černe, ki je izrazila izjemno zadovoljstvo ob letošnjem izboru. “Potrdila se je vznemirljiva slutnja, ki se je porodila konec februarja 2018. Občutek, da bo ta izdaja nekaj posebnega. Pesniki in pesnice, ki so se bili povabljeni, pišejo nekonformne umetniške stvaritve, živijo nekonformna življenja, so močne osebnosti in kreatorke ter kreatorji čistejših, prijaznejših svetov,” je povedala Urška P. Černe, ki je dodatno spregovorila o svobodnem duhu umetnikov.

Nagrajenka Diana Pungeršič.
Nagrajenka Diana Pungeršič.

Ravno za to ne preseneča, da je Festival Pranger tudi letos ožarčil še eno izjemno umetnico. Na slavnostnem zaključku so namreč podelili tudi letošnjo Stritarjevo nagrado, ki je šla v roke Diane Pungeršič. Člani žirije, ki so jo letos sestavljali Katja Klopčič Lavrenčič, Vlado Motnikar in Maja Šučur, lanska prejemnice nagrade, so se soglasno strinjali glede tega, da delo Pungeršičeve v slovenskem prostoru vidno izstopa.

Maja Šučur je ob podelitvi nagrade podala tudi argumentacijo, da delo Diane Pungeršič temelji na naslednjih komponentah: “Razgledanost po sodobni slovenski in evropski književnosti, spoštljiv pristop do obravnavanih besedil, pronicljiva interpretacija, prepričljiva argumentacija in dober uvid.” Ob prejetju nagrade je zbrane nagovorila tudi Diana, ki je spregovorila o delu in življenju kritika: “Vztrajam. Ker kritiško delo omogoča kar najbolj intenziven stik, ne le s sprotno slovensko literarno produkcijo, temveč tudi s samim seboj in svetom, v katerem živimo. Nenazadnje vztrajam, ker je pisanje kritik nujno razgaljanje – tako lastnega duhovnega in intelektualnega ustroja, kot tudi razgaljanje besedila in s tem avtorja, s katerim se ukvarjaš. In to vzajemno slačenje je vsekakor privlačno, na koncu sta namreč vsaj dva gola.”

Festival Pranger se je tako zaključil v znamenju dobre družbe in pomembnosti kritikov. Slavnostnega zaključka smo se udeležili tudi mi in v objektiv ujeli nekaj utrinkov z dogajanja. Vabljeni k ogledu.

Tina Ožvald

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X