Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogaški Slatini dobili nov opozorilni prikazovalnik hitrosti


Na odseku Celjske ceste v Rogaški Slatini je postavljen nov prikazovalnik hitrosti »Vi vozite«, ki ga je Občina Rogaška Slatina postavila v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav in podjetjem Sipronika.

V bližini osnovne šole in vrtca bodo odslej poti učencev, predšolskih otrok in drugih pešcev varnejše.

Prikazovalnik je del vseslovenskega projekta Skupaj umirjamo promet, v katerem bo že tretje leto zapored 14 slovenskih občin aktivno umirjalo promet v naseljih, v bližini šol, vrtcev in na šolskih poteh. Že v prvem tednu postavitve se je delež prehitrih voznikov na omenjenem odseku zmanjšal za 5 odstotkov.

Prikazovalnik hitrosti je nameščen na Celjski cesti, v neposredni bližini II. OŠ Rogaška Slatina in Vrtca Rogaška Slatina, ki jih skupaj obiskuje približno 750 otrok. Po podatkih tamkajšnje policijske postaje so na omenjenem odseku ceste, kjer je omejitev hitrosti 50 km/h, v letu 2016 obravnavali 110 prekrškov zaradi prekoračitve hitrosti, lani pa že skoraj dvakrat več. V zadnjih dveh letih so na tej lokaciji skupaj obravnavali tudi sedem naznanjenih prometnih nesreč, od katerih sta se dve končali z lahkimi telesnimi poškodbami.

Občina Rogaška Slatina se je na letošnji razpis za sofinanciranje postavitve prikazovalnika hitrosti prijavila prav z namenom upočasniti vožnjo v središču naselja, kjer so pešci najbolj izpostavljeni, in prispevati k večji prometni varnosti.

Hitrost ubija, že nekaj let opozarja slovenska policija. Pri hitrosti 50 km/h je udarec vozila na naše telo enak padcu z višine 10 metrov. Pri hitrosti 100 km/h pa je sila udarca enaka padcu z višine kar 40 metrov. To pomeni veliko verjetnost, da bo pešec dobil izredno hude poškodbe ali da trka ne bo preživel. Ker je torej že manjše znižanje hitrosti ključno za preprečevanje hudih prometnih nesreč, je umirjanje prometa v naseljih, kjer so pešci najbolj izpostavljeni, med ključnimi elementi preventivnega delovanja in učinkovit ukrep za zmanjšanje števila prometnih nesreč.

»Veseli nas, da Zavarovalnica Triglav s konkretnimi dejanji že vrsto let potrjuje svojo družbeno odgovornost na področju prometne varnosti. Njen prispevek je zaznaven tudi v Občini Rogaška Slatina in je s sofinanciranjem nakupa prikazovalnika hitrosti, le še pomembno nadgrajen. Z namestitvijo prikazovalnika v prometno občutljivem območju našega mesta je storjen nov pomemben korak k višji varnosti vseh udeležence v prometu,« je povedal župan Občine Rogaška Slatina, mag. Branko Kidrič.

Novo »pridobitev« občine podpira tudi ravnateljica VIZ II. OŠ Rogaška Slatina mag. Karla Škrinjarić: »Prikazovalnik hitrosti v našem šolskem okolišu bo prav gotovo prispeval k boljši varnosti vseh učencev. Na ekranu, ki je postavljen na vidnem mestu v šoli, lahko vsi zaposleni, obiskovalci, starši in otroci, sproti spremljamo dogajanje na cesti pred šolo. Na ta način lahko šolarje še dodatno ozaveščamo o primernem ravnanju v prometu ter skrbi za svojo varnost in varnost drugih udeležencev.«

skupaj-umirjamo-promet-v-rogaski-slatini-2