Poletna noč in osrednja občinska prireditev ob dnevu državnosti v Šentjurju (foto, video)

25. 6. 2018 20:39

Na predvečer dneva državnosti je v Šentjurju potekala osrednja občinska prireditev, s katero so se poklonili samostojni Sloveniji. Ob tej priložnosti je zbrane nagovoril častni govorec mag. Marko Diaci, župan občine Šentjur.

Mag. Marko Diaci: “V domovino ne gre dvomiti”
Mag. Marko Diaci je nastopil kot častni govorec.
Mag. Marko Diaci je nastopil kot častni govorec.

Diaci se je ob tej priložnosti vrnil v dogajanje izpred sedemindvajsetih let. V retrospektivi je ugotavljal, kaj nam je takratno dogajanje dalo in kako naj gledati skozi prizmo današnjega časa.

“Kaj nam je tisti čas omogočilo preživetje skupnosti državljanov v novi državi? Predvsem to, da smo leteli na krilih enotnosti, skupnih ciljev in neomajne vere v boljšo prihodnost. Danes se kaj takega ne zdi mogoče. Individualizem in iluzija temeljnega narodnega razkola so se zavlekle v vse pore družbenega življenja. Razlogob za to je več in ne more nam biti ravno v ponos,” je bil kritičen župan občine Šentjur, ki je dodal, da vedno znova in znova ugotavljamo, da ciljev samostojne države ne dosegamo. Pa vendar nas čakajo še pomembni izzivi.

Med pomembnejše spada politična stabilnost. Potrebno bo bolje izkoristiti evropsko perspektivo, osvežiti mednarodno sodelovanje in se zavedati turbulentnosti okolja. Resno vzeti napovedi o možnosti ponovne gospodarske krize in se nanjo pripraviti. Soočiti se bo potrebno z migracijami. Tveganje za večje naravne nesreče in vremenske napovedi je pa že tukaj. Predvsem pa je pomembno, da država znova vzpostavi aktivni dialog z lokalnimi skupnostmi, za potrebe katerih je gluha in slepa,” je domnevno boljše čase naslovil mag. Marko Diaci.

Kljub temu pa je dan državnosti potrebno proslaviti, ne glede na to, kako kdo dojema državo. Tudi Diaci verjame, da se nam vendarle izrisujejo dobri časi, če bomo državljani in državljanke vsak  svojo vizijo države uresničevali na najboljši možen način.

Njegov nagovor si lahko v celoti ogledate v spodnjem videu.

Na Mestnem trgu stalna razstava o Franju Malgaju

Glede na to, da mineva 100 let od konca prve svetovne vojne, se je Diaci v svojem nagovoru spomnil tudi Franja Malgaja, slovenskega častnika in borca za severno mejo. Njegov pogum, ki ne bo pozabljen, bo sedaj zaživel tudi na Mestnem trgu v Šentjurju, kjer so ob osrednji občinski prireditvi ob dnevu državnosti tudi odprli stalno razstavo o njegovem življenju. O

b tej priložnosti je zbrane nagovorila tudi Tatjana Oset, direktorica Knjižnice Šentjur, ki je pod drobnogled vzela življenje in vizijo Franja Malgaja, ki je med drugimi omogočil temelje za nastanek slovenske države.

Vsem, ki so z orožjem v roki zavarovali neodvisnost Slovenije, dolgujemo hvaležnost. Tako smo se konstituirali kot politični narod z lastno suvereno državo. V temelju tega zgodovinskega dogodka je delo velikih mož,” je povedala Osetova in izpostavila Franja Malgaja kot domoljuba širokih obzorij, čigar vizija bi se lahko tudi danes obsežno dotaknila drugih. Razstava o Franju Malgaju je nastala pod okriljem šentjurske občine in Zveze društev General Maister na pobudo Domoljubnega društva Franjo Malgaj. Želijo si, da bi razstava pritegnila čim več občanov ter jih spodbudila k razmisleku o vojni in miru.

Za glasbo in vstop v poletje je poskrbel Pihalni orkester Šentjur s pevci Vokal BK Studia.
Za glasbo in vstop v poletje je poskrbel Pihalni orkester Šentjur s pevci Vokal BK Studia.

Po formalnem delu pa je Športno dvorano OŠ Hruševec zajela glasba, saj je Pihalni orkester Šentjur pričaral koncert Poletna noč. Pod dirigentsko taktirko Jurija Hladnika so se sprehodili čez bogat repertoar zimzelenih slovenskih skladb. Ob tem so se jim na odru pridružili tudi pevci Vokal BK Studra Maja Kovačič, Nina Šentjurc in Špela Jezovšek na čelu z Boštjanom Koroščcem. S svojimi melodijami so v Šentjurju pozdravili dan državnosti in poletje, glasba pa je prevzela tudi obiskovalce. Utrinek s koncerta si lahko ogledate spodaj.

 

Poleg tega pa ne spreglejte fotogalerije s proslave in koncerta.

Tina Ožvald

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X