Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Oranžno opozorilo vremenarjev za petkovo popoldne in večer


Agencija Republike Slovenije za okolje je ob 11. uri objavila opozorilo, da v večjem delu države danes pozno popoldne, zvečer in v noči na soboto pričakujejo neurja z močnimi nalivi, sunki vetra, možen je tudi pojav toče.

Za slovenski severovzhod so izdali oranžno opozorilo, sicer sverijo pred lokalno močnejšimi nalivi s točo, močnejši pišem vetra in udari strel. Toča lahko poškoduje posevke. Ob hudourniških vodotokih so možne poplave. Udari strel lahko zanetijo požare.

Vremenske okoliščine (po ARSO vreme)

Nevihtam smo bili priča tudi v preteklih dneh. Sedaj pa je nastala situacija, v kateri so se sestavili pogoji za nastanek močnih neviht na širšem območju:
◦ Približuje se nam hladen zrak v višinah.
◦ Z JV vetrovi pri tleh doteka vlažen in topel zrak (vir energije za nevihte).
Zato bo v ozračju nastala velika nestabilnost. Pogoji bodo drugačni kot v preteklih dneh. V višjih plasteh ozračja bo bolj vetrovno, posledično se bodo nevihte gibale hitreje in bodo prepotovale večje razdalje, organizirajo se lahko v tako imenovane nevihtne linije.

Dogajanje se je v petek zjutraj začelo nad Jadranom, kjer so ponoči nastajale nevihte, ki jih je ujela tudi naša kamera v Portorožu. Nevihta je povzročila močne sunke vetra in povišano vzvalovanost morja. Morska boja v bližini Pirana je tako izmerila sunek severozahodnika s hitrostjo 94 km/h.
V petek dopoldne pričakujemo še razmeroma mirno dogajanje brez močnejših neurij. Zaradi sončnega vremena in dotoka toplega zraka, pa se bo ozračje pri tleh ogrelo. Že sedaj je soparno. Takšne razmere so priprava terena za razvoj močnih neviht.

Pričakujemo, da se bodo nevihte začele prožiti pri dviganju zraka čez Dinarsko pregrado. Z južnim tokom bodo nato nevihte potovale proti severu. Pozno popoldne in proti večeru bo nevihtna aktivnost največja. Razvoj neviht je pričakovan tudi v vzhodni polovici države, kjer so v petek najugodnejši pogoji za nastanek neurij. Dogajanje se bo umirjalo šele proti sobotnemu jutru.

*foto: ARSO