Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vpis v srednje šole v Celju, Šentjurju in Rogaški Slatini: Kateri programi so najbolj priljubljeni


npz_mainMesec maj je za devetošolce zelo pomemben, saj trenutno poteka NPZ (Nacionalno preverjanje znanja). Prejšnji teden so pisali izpit iz slovenščine oz. italijanščine ali madžarščine, v torek iz matematike, v sredo pa iz tretjega predmeta, ki je lahko Tehnika in tehnologija, Tuji jezik, Domovinska in državljanska kultura in etika ali Kemija.

Naša ekipa je preverila stanje prijav na današnji dan. Zanimalo nas je, kam so se bodoči dijaki največ in kam najmanj vpisovali.

Letos se je na celjske srednje šole prijavilo 1.825 osnovnošolcev, kar je 29 več kot lani, v srednje šole na Kozjanskem in Obsotelju (KiO) pa 162, kar pa je 1 več kot lani. Na Šolski center Šentjur se želi vpisati 110 učencev, na Šolski center Rogaška Slatina pa 52.

Kje lahko pričakujemo omejitve?

Zelo dober odziv bodočih dijakov je doživel nov program na Šolskem centru Šentjur, veterinarski tehnik, kamor se želi vpisati 33 osnovnošolcev, število razpisanih mest pa je 28. To je edini srednješolski program na Kozjanskem in Obsotelju, na katerem so prijave presegle število prostih mest.

Takoj za njim so zelo priljubljeni program Gimnazija (ŠC Rogaška Slatina) in Mehanik kmetijskih in delovnih strojev, oba z 22 prijavami, na tretjem mestu pa je Slaščičar z eno prijavo manj.

graf-kioTako kot v Celju se tudi v Rogaški Slatini veliko osnovnošolcev zanima za nadaljevanje šolanja na gimnazijskem programu, vendar s to razliko, da omejitev, kot kažejo trenutni podatki, po vsej verjetnosti ne bo. Na vseh celjskih gimnazijah, razen Ekonomske gimnazije, so prijave presegle število razpisanih mest, medtem ko ima ŠC Rogaška Slatina za program Gimnazija 22 prijav, kar je več kot 50 % manj od razpisanih prostih mest.

Kje pa je manj in najmanj vpisanih?

Zanimivo je, glede na večje zanimanje za program Slaščičarja, da ima program Pek (ŠCC Šentjur) zgolj 5 prijav. Enako slabo je zastopan program Tesar na Šolskem centru Celje. Dve prijavnici več pa sta prišli na programa Kmetijsko-podjetniški tehnik in Živilsko prehranski tehnik, saj je tu prostora še za 21 mest.

Objava uradnih omejitev

Uradne omejitve na srednjih šolah bodo znane zadnjega maja, 29. maja pa bodo učenci seznanjeni s svojim uspehom na NPZ-jih. Vabljeni tudi k branju prispevka o letošnjih informativnih dnevih v Celju, kjer smo v video intervjujih povprašali osnovnošolce o njihovih željah in njihove starše o mnenju. Spremljajte naš spletni časopis, saj bomo pisali tudi o uradnih omejitvah in hkrati preverili trend prostih delovnih mest v Celju in okolici.

T. Ž.

tek-smarski-2018-polsi-klik