Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarje še z eno potomko najstarejše trte na svetu


V Šmarju so po devetih letih, ko so posadili prvi cepič mariborske Stare trte, slavnostno posadili še drugega. Ta raste ob vinski kleti v Skazovi hiši. Zanjo bodo poslej skrbeli člani Društva vinogradnikov in kletarjev Trta Šmarje pri Jelšah.

smarje_stara_trta_maj_2018_nastopŽametovka oziroma modra kavčina je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, dasiravno se s kakavostjo ravno ne more pohvaliti in je bolj primerna za kakšno marmelado.

Priložnostne slovesnosti so se udeležili domačini, pa tudi člani Evropskega reda vitezov vina, Konzulata za Slovenijo, v imenu katerih je zbrane nagovoril vodja celjskega omizja Jože Tominšek.

Celjsko omizje ima namreč v šmarski vinski kleti že leto dni domicil. Pred saditvijo cepiča sta govorila še predsednik Trte Jani Vreže in župan Stanislav Šket. Kulturni program slovesnosti so s pesmijo popestrili mlada pevka Lea in Andreja Grosek s citrami ter pevci Trte. Posajeno trto je blagoslovil dekan Tadej Linasi.

*slika: Foto klub Šmarje pri Jelšah

tek-smarski-2018-polsi-klik