Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Osnovna šola Dramlje sodelovala v projektu Evropska vas v Celju


Vsako leto 9. maja praznujemo dan Evrope. To je dan, ko naša Evropa praznuje rojstni dan. V ta namen je bil letos, 8. maja v Celju organiziran vseslovenski tradicionalni projekt Evropska vas, kjer sodelujejo vrtci, osnovne ter srednje šole iz Celja in okolice.

Cilj projekta Evropska vas je spodbuditi medkulturno razumevanje, solidarnost, spoznavanje drugih narodov in držav v Evropski uniji ter se hkrati zavedati svoje lastne slovenske kulture.

Učenci in učitelji iz različnih sodelujočih šol na inovativen način spoznavajo države Evropske unije, njihove značilnosti in jih predstavijo na osrednji kulturni prireditvi na Krekovem trgu v Celju. Dogodek je v knežjem mestu utripal že trinajsto leto zapored in poteka pod pokroviteljstvom Mestne občine Celje in III. osnovne šole Celje.

dav

Letošnje leto se je tudi OŠ Dramlje pridružila projektu ter v sodelovanju z Gimnazijo Celje Center obiskovalcem predstavila “zeleno” Irsko.

Učenke Osnovne šole Dramlje pa so poleg same države Irske predstavile tudi različne aktivnosti, ki so se in se izvajajo na šoli pri pouku in pri interesnih dejavnostih preko Erasmus+ KA1 projekta Odkrivanje skrivnosti irske in angleškega jezika.

Po slovenski himni, ki so jo zapeli vsi na trgu je navzoče mlade in vse obiskovalce Evropske vasi nagovorili celjski župan Bojan Šrot ter predsednik države Borut Pahor, ki je naslovil mlade kot nosilce prihodnosti. Nagovoril jih je, da naj gradijo sedanjost, da bodo lahko tudi njihovi otroci z velikim veseljem in upanjem zrli v prihodnost.

Na drameljsko – irski stojnici so predstavili irsko literaturo ter poustvarjene irske pravljice, primerjali smo irske ter slovenske praznike, keltske motive, irsko floro in favno, kvačkanje, irski tradicionalni ples in glasbo, irske športe,…

sdr

Obiskovalci so se lahko na njihovi stojnici posladkali z irskimi slaščicami, ki jih je skupaj z učenkami pripravila učiteljica Karla Urleb.

Najmlajši obiskovalci so se lahko poigrali v irskem kotičku z didaktičnimi igrami, kjer so primerjali značilnosti Irske ter Slovenije, pobarvali irsko pobarvanko, zaigrali irski tradicionalni šport hurling (palice hurley je izdelal Cvetko Gračnar) in se “pofotkali” v irskem foto kotičku z različnimi irskimi rekviziti (Leprechaunovim klobukom, hurley palicami, triperesno deteljico (shamrock) in z ostalimi pripomočki, ki so jih izdelali učenci).

Pri predstavitvi zelene države jim je pomagal tudi njihov dragi irski prijatelj Dave Ryan, ki je s svojo irsko prijaznostjo pritegnil marsikaterega obiskovalca k stojnici.

Glavna točka pri predstavitvi Irske pa je zagotovo bil tradicionalni irski ples, ki so ga zaplesale učenke, ki plešejo pod mentorstvom učiteljice Ane Štor, ki je tudi koordinatorica Erasmus+ projekta KA1 na Osnovni šoli Dramlje. Vsi navzoči so bili navdušeni nad irsko glasbo in plesom plesalk, ki so jih s svojim nastopom popeljale na irske zelene ravnice.

sdr

L.J., foto: OŠ Dramlje

prijateljsko-kolesarjenje-sotla-klik