Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

110 let najbolj slavne slatinske vode


znamka_donat_mg_2018Pošta Slovenije z današnjim dnem uradno razpečuje znamko z motivom plastenke mineralne vode Donat Mg. Gre za dogodek ob 110-letnici prvega sodobnega zajetja z minerali bogate vode.

Ob tej priložnosti so včeraj v Kulturnem centru Rogaška oz. tamkajšnji galeriji odprli razstavo in izpeljali spremljajočo prireditev. Nova znamka ima nominalno vrednost 48 centov, njena naklada pa znaša 45.000 enot. To je druga v zgodovini Rogaške Slatine. Prva je bila izdana leta 1965.

Če boste aktualno znamko pozorno pogledali, je na njej zanimiv lapsus, saj besedilo govori o 110. jubileju, dasiravno ta beseda sama po sebi pomeni pomembno obletnico.

V polnilnici, ki je trenutno v lasti hrvaške Atlantic grupe, na uro napolnijo 9 tisoč plastenk donata, in sicer v treh izmenah od ponedeljka do sobote.

Kot zanimivost dodajmo, da je donat pridevek “Mg” dobil leta 1976.

Iz zgodovine

vrelec_donat_1908Geolog dr. Joseph Knett je lastnike vrelcev rogaških slatin nagovoril k temeljiti preureditvi vrelčnih zajetij. Na podlagi raziskav je napovedal, da bo iz zemeljskih rež v gradbeni jami sredi zdraviliškega parka v Rogaški Slatini pritekla visoko mineralizirana voda. In res je. Voda iz novega vrelca je bila tako zelo različna od dotlej znanih, da jo je bilo treba posebej poimenovati in se posebej pripraviti na njeno balneološko rabo ter na njeno stekleničenje. Njeno poimenovanje je sledilo imenu bližnje, za podobo Rogaške Slatine značilne Donačke gore – Donat.