Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Mednarodno srečanje v znamenju prijateljstva ter sprejemanju raznolikosti (foto)


sentjur-mednarodnoObčina Šentjur je od četrtka do sobote gostila letošnje mednarodno srečanje pobratenih nemške in francoske občine. Zanje je bil pripravljen pester program, vključno s skupnim praznovanjem prvega svetovnega dneva čebel. Udeleženci mladinske izmenjave so posvečali preseganju razlik.

Vsako leto je v okviru dolgoletnega sodelovanja gostiteljica druga država, tokrat je bila na vrsti šentjurska občina. V Šentjur je tako prispelo 28 gostov iz francoskega Saint Florent sur Chera ter 37 iz nemškega Neu Anspacha, pri čemer jih je sedem to razdaljo premagalo z motorji in starodobnimi vozili. Gostje so bivali pri šentjurskih družinah, vsi skupaj pa so se že prvi dan tradicionalno zbrali na ekumenskem srečanju, nato je zanje sprejem v vrtu Ipavčeve hiše pripravil župan mag. Marko Diaci. V petek so se skupaj podali na izlet v prestolnico, zadnja leta priljubljeno turistično destinacijo, ter se ustavili v Žalcu pri fontani piva.

Čebele povezale svet in udeležence mednarodnega srečanja

sentjur-mednarodno12Sobota je bila namenjena prvemu svetovnemu dnevu čebel, zato so se udeleženci izmenjave zbrali pri čebelnjaku Društva čebelarjev Šentjur v Zgornjem trgu.

V bogatem kulturnem programu so zapeli čebelarji, člani LUŠ’nega orkestra in MoPZ Skladateljev Ipavcev Šentjur, oboji ob spremljavi citrarke Jasmine Levičar.

Predstavljen je bil učni panj, darilo iz Francije izpred šestih let, skupaj pa so predstavniki vseh treh držav s čebelarji ob čebelnjaku zasadili jablano, dar iz Neu Anspacha.

OŠ Hruševec je pripravila delavnico slikanja na panjske končnice, kaligrafi iz LUŠ pa razstavo Medena abeceda. Seveda je bilo mogoče spoznati opravke v čebelnjaku ter poskusiti medene izdelke in pridelke.

V OŠ Slivnica pri Celju je goste pričakala predstavitev navad in običajev tujih narodov, ki živijo v Sloveniji, v telovadnici šole pa je sledila košarkarska tekma med Šentjurjem in Neu Anspachom.  Srečanje so zaključili s skupnim druženjem, kulturnim programom in nagovorom predsednikov komisij v dvorani OŠ Hruševec.

Mladi letos o premoščanju medkulturnih razlik

sentjur-mednarodno14Kar ves teden je obenem potekala mednarodna mladinska izmenjava iz vseh treh pobratenih občin, v koordinaciji Mladinskega centra Šentjur in v okviru evropskega programa Erasumus +. Gostitelj je bila OŠ Slivnica pri Celju, katere učenci so se aktivno vključili v krepitev mednarodnega dialoga pod tokratnim naslovom Bridging values – Embracing differences.

Udeleženci so med drugim v času bivanja obiskali Slovensko filantropijo v Ljubljani, se pogovarjali o stereotipih, migracijah, beguncih in priseljencih. Za zadnji večer pa so pripravili kulturni program, s katerim so popestrili zaključno srečanje.

kolaz-1
kolaz-3 kolaz-2 kolaz-4vir: Občina Šentjur