Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Matic Vizjak, inovativni kmet 2017, predstavljal Slovenijo na festivalu zveze NATO v ZDA (foto)


Minuli teden je v ameriškem mestu Norfolk potekala prireditev Nato Flag Raising Ceremony in 65. Norfolk Nato Festival.

Na prireditvi se je predstavila tudi Slovenija, katere barve je med drugim zastopal tudi inovativni kmet leta 2017 Matic Vizjak. Šmarčanu je pripadla vloga promotorja Slovenije in zastavonoše na otvoritveni slovesnosti, na kateri je zastavo vihtel pred 50 tisoč glavo množico. Američane pa je navdušil tudi s svojimi izdelki iz čilija. Predvsem kremnim medom in čili vinom.

Matic Vizjak: Predstavljajte si množico 50.000 ljudi, ki nam je mahala ter vzklikala “Slovenia, Slovenia” ko se je po ulici premikal naš slovenski konvoj. Nepopisno fantastičen občutek!… Navdušen in ob enem zelo presenečen sem bil tudi nad tem, kako množično američani poznajo Slovenijo.

nato-norfolk-festival-2018-96Mesto Norfolk (Virginia, ZDA) skupaj z Natovim Poveljstvom za transformacijo v zadnjem tednu aprila, tradicionalno, vsako leto organizira številne prireditve, katerih namen je krepiti sodelovanje med civilno in vojaško skupnostjo v Norfolku ter širiti zavedanje o vlogi Nata.

Vsako leto prireditve, na katerih se zvrsti vrsta formalnih in neformalnih dogodkov, obišče več deset tisoč obiskovalcev. Letos so našteli kar okoli 50 tisoč obiskovalcev.

Prireditev so odprli s slovesnim dvigom zastav članic zveze NATO oz. Flag Raising Ceremony pred Norfolk Scope Areno v središču Norfolka. Dvig zastav je vsako leto izveden v čast vsem članicam zavezništva Nata, na katerem nastopajo nekatere priznane vojaške skupine, množice ljudi pa sta nagovorila poveljnik Nata ACT, general Mercier ter župan mesta Norfolk Kenny Alexander. Celotno otvoritveno slovesnost je spremljal bogat kulturni program.

Po dvigu zastav je bil v Scope Areni izveden dogodek Virginia International Tattoo na katerem nastopa ogromno število vojaških orkestrov in skupin iz različnih držav, predstavijo pa se tudi različne kulturne skupine iz ZDA in držav, ki sicer niso članice NATO. Letos je nastopilo več kot 1000 udeležencev iz 8 držav. Virginia Tattoo Festival je največji takšen festival v ZDA.

Drugi dan festivala je po ulicah Norfolka potekala vojaška povorka članic Nata »65. Norfolk Nato Festival«, ki so jo popestrile kulturne skupine iz Norfolka in širše okolice. Po končani paradi splavov, ki predstavljajo vsako državo posebej pa se je odvijal dogodek: International Village, kjer so se države predstavile s svojimi turističnimi zanimivostmi v posebnih šotorih, ki so bili za članice Nata postavljeni v pristanišču Norfolka.

nato-norfolk-festival-2018-123Letošnja prireditev in predstavitev Slovenije je imela še poseben pomen, saj si je nekatere prireditve skupaj s svojo družino ogledal tudi veleposlanik Republike Slovenije v ZDA, mag. Stanislav Vidovič. Na pomoč majhni slovenski skupnosti v Norfolku sta pri pripravi in izvedbi Norfolk Nato Festivala, poleg veleposlanika in njegove družine, prišla še uslužbenca veleposlaništva RS v ZDA, Borut Žunič ter Metka Urbas.

Ob slovenske šotoru se je v daljšem pogovoru z veleposlanikom in vojaško skupnostjo zadržal tudi poveljnik Poveljstva za transformacijo, general Denis Mercier.

Osebje veleposlaništva je v sodelovanju z majhno slovensko vojaško skupnostjo pripravili bogato predstavitev Slovenije in njenih posebnosti na slovenski stojnici.

nato-norfolk-festival-2018-135Poleg tradicionalnega zanimanja za Bled, ter ostalih turističnih atrakcij, ki jih ponuja Slovenija, so obiskovalci izrazili navdušenje nad različnimi izdelki čilija, kremnega medu, ter čili vina, ki jih je prav za ta namen na stojnici predstavil pridelovalec iz Slovenije, Šmarčan Matic Vizjak. Inovativni kmet leta 2017 se je izkazal kot odličen ambasador Slovenije.

Matic Vizjak: Cenim kar nam nudi Slovenija, zato sem na paradi Norfolk NATO festival z izrednim ponosom vihtel našo zastavo visoko v zrak! Čuvajmo to kar imamo, da ne bomo čez 20 let govoril kak je blo takrat fajn…

Na slovenski stojnici je bil na voljo tudi domač kruh, ki ga je spekla Nina Florjančič Škorja. Seveda pa na stojnici niso manjkale niti kranjske klobase in potica. Slovensko stojnico so krasili tudi mnogi transparenti, obiskovalcem pa so slovenski predstavniki razdelili tudi ogromno propagandnega materiala, ki ga je priskrbela Slovenska turistična organizacija (STO), tako da je bilo za promocijo naše države ter znaka “I feel Slovenia” res izvrstno poskrbljeno.

 

tek-smarski-2018-polsi-klik