Vaja zaščite in reševanja Požar v Večnamenskem centru Kozje 2018 (foto, video)

24. 4. 2018 11:55

V soboto je v Kozjem potekala vaja Zaščite in reševanja, ki se je izvedla na podlagi predpostavke, da je na mednarodnem folklornem festivalu v Kozjem prišlo do požara večnamenskega centra Kozje.

Sodelovali so tamkajšnji gasilci, službe nujne medicinske pomoči, ekipe prve pomoči Rdečega križa, policisti, intervencijo pa je koordiniral štab Civilne zaščite Občine Kozje.

Na folklornem festivalu, ki je zelo obiskan, sodelujejo tuje folklorne skupine. Do požara je prišlo zaradi kratkega stika na električni napeljavi, požar pa se je izjemno hitro širil. Težje in lažje poškodovanih je bilo med 15 do 20 udeležencev, katere so iz objekta reševali gasilci. Ob vsej paniki, katero je povzročil požar, je mlajša oseba zbežala od centra in je veljala za pogrešano. V iskalno akcijo se je vključila policija.

notranja-akcija

Vaja je bila izvedena na štabnem in operativnem nivoju. Na štabnem nivoju se je stimuliralo vodenje in ukrepanje v nesreči z vsemi njenimi tehnološkimi, logističnimi in širšimi družbenimi posledicami, na operativnem nivoju pa so se simulirale posledice nesreče ob iskanju pogrešane osebe, reševanje težje in lažje poškodovanih oseb iz goreče stavbe, nudenje prve pomoči za poškodovane, poskrbeti je bilo potrebno za druge udeležence v nesreči, za simulacijo psiholoških efektov, medijske pozornosti ter aktivnosti naključnih mimoidočih.

Vaja je bila načrtovana v smislu preverjanja zmogljivosti ukrepanja ob tovrstnih nesrečah, hkrati pa je služila kot najvišja stopnja usposabljanja vseh sodelujočih subjektov v organizacijsko in kompleksno čim bolj realnih razmerah, katere se lahko pojavijo ob tako velikih požarih.

Zahtevala je usklajene aktivnosti vseh sodelujočih enot, služb in organov od samega zaznavanja nesreče, obveščanja in aktiviranja, dostopov do območja nesreče, organiziranja in izvajanja reševalnih in drugih aktivnosti, najzahtevnejše aktivnosti v vaji pa so bile namenjene prav procesom vodenja kompleksne intervencije vključno z oskrbo udeležencev v nesreči.

Na vaji, ki jo je organizirala Občina Kozje oziroma Skupni organ občinske uprave za Civilno zaščito in požarno varnost, so sodelovali: Štab CZ Občine Kozje, PGD Kozje, PGD Buče, PGD Lesično Pilštanj Zagorje, PGD Podsreda, Nujna medicinska pomoč JZ ZD Šmarje pri Jelšah, ekipa OZRK Šmarje pri Jelšah in Policijska postaja Šmarje.

vaja-zir-kozje-postroj

Po končani vaji podrobna analiza vaje še ni bil podana, so pa ocenjevalci vaje  izpostavili pomembnost tovrstnih vaj. Vajo sta si poleg vseh ocenjevalcev ogledala tudi generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But ter pa seveda prva gasilka občine županja Milenca Krajnc.

Oglejte si video z vaje:

In še fotogalerija:

K. C., R. Č.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
393 queries in 3,822 seconds.