Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Kozjanskem parku praznovali dan Zemlje in nagradili najboljše fotografije (foto)


V Kozjanskem parku so se tudi letos pridružili praznovanju dneva Zemlje. Praznovanje se je dogajalo na gradu Podsreda, kjer so med drugim predstavili in nagradili izbrane fotografije udeležencev fotografskega natečaja KOZJANSKO 2017.

Na foto natečaju je komisija pri odraslih podelila nagrade samo v dveh (narava in krajina) izmed petih kategorij.

V kategoriji krajina so bile nagrajene fotografije naslednjih avtorjev: Vinograd – Sonja Kostevc in Podsreda za kapelami – Karmen Škerjanc.

V kategoriji narava so bile nagrajene fotografije naslednjih avtorjev: Pikapolonica – Sonja Kostevc, Kuščar – Franci Strmecki in Nočno drevo – Franci Strmecki.

Za najboljšega avtorja je komisija razglasila Sonjo Kostevc.

Pri avtorjih starih do 15 let je komisija podelila nagrade v kategorijah krajina, narava in ljudje.

V kategoriji krajina je nagrado prejela fotografija Pred nevihto, avtorice Atene Kolar Ivačič. V kategoriji narava je nagrado prejela fotografija Ljubi ne ljubi, avtorice Zale Jevšnik. V kategoriji ljudje je nagrado prejela fotografija Greva v šolo, avtorice Maše Maček.

Za najboljšega avtorja starega do 15 let je komisija razglasila Mašo Maček.

Zmagovalne fotografije si oglejte v spodnji galeriji.

Predstavili zbornik in odprli razstavo

Ob tej priložnosti so predstavili tudi zbornik literarnih del osnovnošolcev zavarovanega območja, ki so ustvarjali na temo OPRAŠEVALCI. Naslov tematike je bil izbran na podlagi projekta Life Naturaviva s katerim želijo opozarjati na pomen biodiverzitete.

V kletnih prostorih gradu Podsreda so pripravili tudi razstavo o izjemni naravni vrednoti – ZAGORSKI POTOK. Na ogled bo do konca letošnjega oktobra.

Zagorski potok s pritoki je hidrološka in ekosistemska naravna vrednota državnega pomena. Nahaja se znotraj Natura 2000 območje Bohor in ekološko pomembnega območja Bohor-Vetrnik. Na potoku se nahaja slikovit slap v zaselku Fužine, ki teče preko treh stopenj v skupni višini 9 metrov. V strugi pod slapom najdemo številne raznolike kamnine – diabaz, jaspis, skrilavi glinavec, roženec, lehnjak, ki jih hudourniški pritoki Zagorskega potoka prinašajo s pobočij Bohorja. Bregovi potoka so lepo porasli z domačimi rastlinskimi vrstami repuh, kalužnica, čemaž, navadni volčin, jelenov jezik…

Ob in v potoku najdemo tudi ostanke glažutarskega stekla in žlindro, prinesenih s pobočij Bohorja. To nam dokazuje, da se je tu nekdaj odvijala pomembna obrtna dejavnost – glažutarstvo in fužinarstvo, torej predelovanje stekla in železa iz surovin, ki se nahajajo v okoliških pobočjih in grapah Bohorja.