Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarski župan Šket nezadovoljen s počasnostjo postopkov za zamenjavo direktorja knjižnice Čakša


stanko-sket-2018bŽupan Občine Šmarje pri Jelšah, Stanislav Šket, je v izjavi za javnost še enkrat opozoril na, kot pravi, nezakonito zaposlitev Jožeta Čakša kot vršilca dolžnosti direktorja JZ Knjižnica Šmarje pri Jelšah.

Na svet zavoda so se z Občine ponovno obrnili s pozivom, da na podlagi že izvedenega javnega razpisa nemudoma imenuje novega direktorja. 

Izjavo za javnost Stanislav Šket začenja z opažanjem o medijskem poročanju glede odstopa Jožeta Čakša kot šmarskega občinskega svetnika. Kot pravi, Čakševe osebne odločitve Občina ne želi komentirati. Ugotavlja pa, da sta funkciji direktorja javnega zavoda in občinskega svetnika različni po svoji naravi, obe pa “od funkcionarjev zahtevata spoštovanje zakonskih določil.”

In prav glede slednjega župan Šket še vedno meni, da v Čakševem primeru ni tako. Kot pravi, je Občina kot ustanoviteljica javnega zavoda dolžna skrbeti za zakonitost njegovega poslovanja in spoštovanje veljavne zakonodaje.

“Zato smo v minulem tednu svetu javnega zavoda ponovno poslali dopis s pozivom, da na podlagi že izvedenega javnega razpisa imenuje direktorja, ki bo mandat nastopil takoj,” piše Šket.

V nadaljevanju ponovi, da je Čakš izpolnil pogoje za upokojitev že leta 2015, zakon pa po Šketovih besedah izrecno določa, da se dogovori lahko podaljšajo najdlje do 31. 12. 2017.

Zato župan Stanko Šket še vedno vztraja, da je Jožef Čakš od 1. 1. 2018 nezakonito zaposlen kot vršilec dolžnosti direktorja. Zato so s strani Občine dvakrat zahtevali izvedbo javnega razpisa, ki je bil v marcu objavljen, z rokom prijave do 30. 3. “Do danes še ni znano, kdaj bo svet javnega zavoda odločal o prejetih prijavah za mesto direktorja,” svoje pisanje zaključuje Stanko Šket.

Spomnimo, Jožetu Čakšu je bil leta 2015 dodeljen mandat na direktorskem mestu knjižnice do 22. 10. 2019. Zaradi Zakona o uravnoteženju javnih financ in kasneje Zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov so se stvari glede končanja rednega mandata pravno zapletle. Knjižnica je sicer pridobila pravno mnenje, da Čakš lahko do nadaljnjega opravlja delo kot vršilec dolžnosti, a Občina je pridobila nasprotno mnenje, da bi moral z novim letom oditi.

Čakševa želja je, da svoje dolgoletno delo na čelu knjižnice zaokroži z novembrskim velikim praznovanjem 40-letnice kulturnega doma. Vso zgodbo razume kot poskus, da se ga očrni in se mu onemogoči zaključiti legalno in legitimno dodeljen mandat.

R. Č.