Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Notranje razprtije v šmarskem vrtcu preko anonimk ponovno udarile v javnost


Da odnosi znotraj kolektiva v šmarskem vrtcu še zdaleč niso idealni, je znano že od slovite afere “črna kamra”, v kateri je pred tremi leti prišlo do prvega večjega javnega obračunavanja v tukajšnjih javnih zavodih, kakršna so v Šmarju zdaj postala že skoraj stalnica.

Pred dnevi pa je preko anonimnega pisma nacionalni tisk dosegla nova zgodba, ki ima sicer že trimesečno brado. Konec januarja se je po igralnicah enote Sonček sprehodil gospod, ki naj bi iskal rešitve za zimske vrtove, a so nekateri njegovemu obisku pripisali povsem drugačen namen.

Zadevo je preverjala tudi policija, ki pa suma kaznivega dejanja ni zaznala. Kljub temu se je tema znašla na sredinem svetu staršev, dan prej pa v časopisih Delo in Večer.

Konec januarja si je v času obratovanja vrtca v spremstvu ravnateljice Jelke Kitak in njenih sodelavk igralnice šmarskega vrtca ogledal moški iz okolice Ptuja, ki ima registriran s.p. za podjetniško in poslovno svetovanje. Iskal bi naj rešitve za zimske vrtove, s katerimi imajo v vrtcu probleme, saj je v njih poleti prevroče, pozimi pa premrzlo, zato so več kot pol leta za otroke neuporabni.

A že takrat so nekateri v vrtcu ta obisk interpretirali na povsem drugačen način. Informacije, ki so takrat prišle tudi do novinarjev lokalnih medijev, so govorile o bioenergetiku, ki naj bi na sporen način preverjal “energijo” otrok.

Zadevo so v vrtcu nemudoma začeli z reševanjem na uradni ravni, preko seznanitve policije in še nekaterih drugih pristojnih služb, s strani ravnateljice pa je bil vključen tudi odvetnik.

O spornem obisku  je bila obveščena tudi predsednica sveta staršev Saša Ogrizek, ki se je z zadevo začela ukvarjati po svoji dolžnosti. Po njenih prizadevanjih se je tema znašla na sredinem sestanku sveta staršev.

Ravnateljica Jelka Kitak kakršnekoli očitke zavrača in vse skupaj označuje za “konstrukt”, ki ima širše razsežnosti. O njem je obvestila pristojne organe, saj, kot pravi, želi, da se z imeni in priimki pokaže, kdo stoji za njim.

Ker želijo zadevi priti do dna, so odločitev o najavi šolskemu inšpektoratu sprejeli tudi starši na sredinem svetu staršev.

A kot piše Delo, je Inšpektorat za šolstvo pobudo o domnevno spornem dogodku prejšnji teden že dobil ter jo zaradi “nepristojnosti” odstopil inšpektoratu za delo, kjer so že sprožili postopek.

Resnična skrb za otroke ali novo medsebojno obračunavanje na račun dobrega imena vrtca?

Okoliščine nove šmarske “afere”  nujno zahtevajo razumevanje širšega konteksta razmer v šmarskem vrtcu. Te so v minulih letih sproducirale že nekaj medijsko odmevnih zgodb, v katerih je resnica mnogokrat postala žrtev povsem partikularnih interesov in medsebojnih obračunavanj. A ne samo resnica, žal je največja žrtev javnega pranja umazanega perila prav javni ugled šmarskega vrtca sam po sebi, z delom katerega so sicer starši in otroci zadovoljni.

Iz tega razloga na Kozjansko.info o tej zgodbi nismo poročali že isti dan, ko se je zgodila in smo o njej izvedeli. Ne zato, ker obtožb in govoric ne bi vzeli resno, temveč ker smo želeli uradnim organom in vrtcu omogočiti, da zadevo raziščejo in rešijo znotraj institucije, preden morebitne neresnice ali napačne informacije ponovno oblatijo ime tako vrtca kot kraja in občine na splošno.

V tem smislu je bilo na mestu takojšnje angažiranje policije s strani vodstva vrtca, ki je okoliščine preiskala in prišla do sklepa, da ni znakov kaznivega dejanja. Kljub temu imajo starši vso pravico do podrobnejših obrazložitev, zato je razumljiv njihov interes, da o vsem skupaj kakšno rečejo tudi inšpekcije. Ko gre za otroke, je občutljivost, ki bi se v kakšnih drugih okoliščinah zdela pretirana, razumljiva.

O pravih in napačnih motivih anonimnih pisem

Manj razumljiv in vreden upoštevanja pa je motiv tistih, ki takšne informacije pošljejo v javnost še preden so izčrpane možnosti, da se jim pride do dna znotraj institucije same. Kadar se nepravilnosti skuša pomesti pod preprogo, so anonimna pisma nedvomno dragocen novinarski pripomoček, ki prispeva k pravici javnosti do obveščenosti. A žal so v Šmarju v zadnjih letih bolj kot to postala orodje za javna obračunavanja na podlagi osebnih zamer in interesov.

Ne trdimo, da je tako tudi v zgornjem primeru, a ravno zaradi presoje širše slike in motivov na Kozjansko.info resno vzamemo zgolj tiste anonimke, katerih avtor se nam razkrije. Kot anonimni novinarski vir ga seveda ščitimo in varujemo, a hkrati lažje presodimo o verodostojnosti in širšem kontekstu sporočila.

Ob zavedanju te odgovornosti do vpletenih, ugleda vrtca, kraja in občine, ki se je v zadnjih letih precej na udaru, o tem dogodku na Kozjansko.info berete šele danes, po tem, ko sta jo v javnost tako sinhrono prinesla medija, ki nista vpeta v to območje.

Zgodbi bomo sledili še naprej, od zdaj tudi javno na naših spletnih straneh. Kot tudi sodnemu postopku, ki ga je proti bivši ravnateljici sprožil JZ Vrtec Šmarje pri Jelšah in od decembra poteka pred celjskim okrožnim sodiščem.

Rok Čakš