Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Mlaji se na Kozjanskem dvigajo visoko v nebo (foto, video)


Po krajih in vaseh Kozjanskega in Obsotelja so že nekaj dni pred prvim majem pričeli postavljati mlaje, simbol svobode in delavskih pravic. Številni mlaji, ki so jih postavili po starem ročnem načinu ali z avtodvigalom krasijo tudi kraje in vasi po občinah Podčetrtek in Kozje.

mlaj3

Postavljanje mlaja sega daleč nazaj v zgodovino, še vedno pa ga povezujemo s praznikom dela, ki ga obeležujemo 1. maja. Ravno zaradi tega, se je največ mlajev postavilo ravno na dan pred tem praznikom, v nekaterih krajevnih skupnostih in vaseh pa so za postavitev poskrbeli že kakšen dan prej.  Kot vsako leto so se tudi letos v mnogih vaseh in krajevnih skupnostih po občini Podčetrtek in Kozje zbrali krajani in se s skupnimi močmi lotili postavljanja mlaja.

Nekateri so mlaj postavljali na star način, na roke s pomočjo kavljev, nekateri pa so se odločili za lažjo obliko postavitve, in sicer za postavitev z avtodvigalom. Ne glede na to na kakšen način je mlaj prišel v pravilen položaj, je bilo vsem postavljavcem bistvenega pomena druženje vaščanov, kajti vsaj ob takšnih »vaških praznikih« se vsi skupaj zberejo, pokramljajo ter poskrbijo za prijetno ozračje, ki jih povezuje vse do naslednjega skupnega druženja.

Še fotogalerija:

K. C.

tek-smarski-2018-polsi-klik