Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ministri Počivalšek, Majcen in Ćorić o prihodnosti Vonarskega jezera


Na pobudo ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška in ministrice za okolje in prostor Irene Majcen je pretekli četrtek v Rogaški Slatini potekal sestanek s hrvaškim ministrom za zaščito okolja in energetiko dr. Tomislavom Ćorićem, in sicer z namenom dogovora o nadaljnjih aktivnostih za ponovno ojezeritev območja Vonarskega jezera v Obsotelju, ki se nahaja na območju Republike Slovenije in Republike Hrvaške.

brana1

»Srečanje ministrov sem napovedal že konec lanskega leta ob podpisu Dogovora za razvoj Savinjske regije, v okviru katerega je bil tudi projekt Vonarje, 1. faza, ki je prvi korak k revitalizaciji Vonarskega jezera z neizmernim turističnim potencialom. Takrat potrjen projekt je vključeval nadgradnjo pregrade Vonarje in je v pristojnosti Direkcije RS za vode in Hrvatske vode,« je povedal minister Zdravko Počivalšek in dodal: »Revitalizirano Vonarsko jezero bo poleg dveh slovenskih občin, Rogaške Slatine in Podčetrtka, povezovalo še hrvaški občini Hum na Sutli in Zagorska Sela in bo kot takšno predstavljalo velik turističen potencial za obe državi. Verjamem, da je to tudi razlog, da pri obnovi pregrade s Hrvatskimi vodami ni bilo nikakršnih težav in bomo s sosedi sklenili dogovor tudi v primeru čiščenja in drugih aktivnosti.«

brana2

Omenjeni ministri so si pred sestankom v Rogaški Slatini ogledali pregrado v Vonarju in se tako seznanili z realnim stanjem ter pregrado, katere obnova je predvidena v sklopu 1. faze obnove Vonarskega jezera, nato pa so se odpravili na sestanek v Grand hotel Rogaška Slatina, po katerem so se strinjali, da sta državi s pristojnimi občinami storili pomembne korake k uresničitvi dve desetletji načrtovanega projekta revitalizacje Vonarskega jezera.

Kot je ob zaključku sestanka napovedal minister Počivalšek bodo v letu 2018 izvedli lani potrjen projekt v okviru Friska 1, ki bo vključeval sanacijo in posodobitev pregrade Vonarje, v skupni vrednosti milijon šesto tisoč evrov.

Kot je še dejal Počivalšek, bi razpis za dela naj izšel maja, dela pa naj bi začeli avgusta in jih končali do avgusta prihodnje leto, nato pa se bodo lotili drugega koraka, in sicer čiščenja jezerskega dna, rastlinja in dreves, kjer upa in verjame, da bodo prav tako kot ob prenovi pregrade tudi pri čiščenju s Hrvaškimi oblastmi sklenili dogovor in s tem omogočili tako slovenskima kot hrvaškima občinama boljši turistični potencial.

K. C.