Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ponovno cenejše cepljenje v ZD Celje: za popoln užitek v naravi se vanjo odpravimo zaščiteni pred klopi

cepljenje-klopiZdravstveni dom Celje bo tudi to pomlad poskrbel za dostopnejšo zaščito pred nevarno virusno boleznijo, ki jo prenašajo klopi. Akcija cenejšega cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) “Zdravo v naravo” bo tokrat potekala v soboto, 10. marca, in v soboto, 7. aprila, obakrat med 8. in 15. uro. Cena cepljenja bo 20 evrov.

Cena cepljenja je enotna za odrasle in otroke, v okviru akcije pa se lahko cepijo vsi, tudi tisti, ki ne živijo v Celju, in tisti, ki imajo osebnega zdravnika izbranega drugje. Naročanje ni potrebno, cepljenje pa bo potekalo na Gregorčičevi 5. Odrasle bodo cepili v nekdanji ambulanti nujne medicinske pomoči poleg Reševalne postaje v ZD Celje, otroke pa na Dispanzerju za šolske otroke in mladino. Kdor ima cepilno knjižico, naj jo prinese, plačilo pa bo možno samo z gotovino.

“Akcija bo potekala dvakrat z enomesečnim razmikom, da lahko še pred razcvetom prave pomladi poskrbimo za zadostno zaščito pred KME, za katerega ne poznamo zdravila, s cepljenjem pa se lahko pred to boleznijo osrednjega živčevja učinkovito zaščitimo. Za zadostno zaščito potrebujemo dva odmerka cepiva, za popolno zaščito pa tri. Cepilna shema je takšna, da prva dva odmerka prejmemo v razmaku meseca dni, tretjega pa od 5 do 12 mesecev po drugem. Tako lahko v okviru te akcije bodisi začnete s programom cepljenja proti KME ali pa ga zaključite, če ste prva dva odmerka prejeli v naši jesenski akciji,” je pojasnil Strokovni vodja Marko Drešček, spec. druž. med.

Nevarni miti o klopih

O klopih, njihovem življenju in obnašanju, pa tudi o boleznih, ki jih prenašajo, kroži veliko zmotnih prepričanj, kar ima lahko resne posledice za naše zdravje. “Vsekakor je zmotno verjeti, da lahko klopa srečamo le v gozdu in da je to ena nenevarna živalca. Klopi namreč živijo povsod, kjer so trave, pleveli in grmičevje, ter prenašajo različne bakterije, viruse in druge bolezenske klice. Pri nas ljudje najpogosteje obolijo za lymsko boreliozo in klopnim meningoencefalitisom, redkeje za humano granulocitno anaplazmozo in babeziozo. Zmotno je tudi prepričanje, da smo s cepljenjem zaščiteni proti vsem naštetim boleznim. Cepljenje nas namreč učinkovito ščiti samo pred KME, za katerega zdravila ne poznamo, druge naštete bolezni pa lahko uspešno zdravimo z antibiotiki,” je o zmotah, ki nas lahko stanejo zdravja in življenja, spregovoril Marko Drešček.

Cepljenje primerno za (skoraj) vse

Proti KME se lahko cepijo tako odrsli kot otroci, slednji že od dopolnjenega prvega leta starosti. Stranski učinki cepljenja so redki in blagi, denimo pordelo in boleče mesto injeciranja ali slabo počutje z bolečinami v mišicah, ki hitro mine. “Cepljenje odsvetujemo le osebam z akutno vročinsko boleznijo in tistim, ki so alergični na jajčne beljakovine ali druge sestavine cepiva. Cepljenje ni primerno tudi za bolnike z avtoimunimi boleznimi ali drugimi boleznimi, ki oslabijo imunski sistem, ter bolnike, ki prejemajo kemoterapijo oziroma biološka zdravila,” je priporočil Marko Drešček.