Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Gorica pri Slivnici ima zmagovalca natečaja Evropske vesoljske agencije


Celjan Denis Vrenko, ki zadnja leta živi v Gorici pri Slivnici, je zmagal na natečaju Evropske vesoljske agencije s katerim so izbirali logotip, ki bo krasil raketo Sojuz, ki bo v vesolje ponesla satelit na misiji Keops.

Misija je namenjena iskanju eksoplanetov.

Zmagovalni logotip Celjana najdete pod novico.

Gorica pri Slivnici se je tako nedavno, po zaslugi Denisa Vrenka, umestila tudi na vesoljski zemljevid. 25-letnik je namreč postal zmagovalec Evropske vesoljske agencije za logotip misije Keops, poroča 24ur.

Misija Keops bo raziskovala značilnosti eksoplanetov, to so planeti, ki krožijo okorg druge zvezde in ne okrog sonca.

Na natečaj se je prijavilo čez 300 oblikovalcev, najbolj pa je Evropsko vesoljsko agencijo prepričal Celjan, živeč v Gorici pri Slivnici, Denis Vrenko. Vrenkov logotip bo krasil raketo Sojuz, ki bo v vesolje ponesla satelit Keops, ki bo iskal eksoplanete.

Denis Vrenko, sicer študent ljubljanske fakultete za arhitekturo, je za spletno stran ESA pojasnil, da je navdih črpal v posnetkih prehoda Venere pred Soncem in v upodobitvah eksoplanetov, ki jih je našel Nasin Kepler.

Ker Keops uporablja podobne metode, oblikovalska rešitev predstavlja sence planetov, ki prehajajo pred zvezdami. To je tudi slikovna prezentacija načina, kako planete izven našega Osončja sploh najdejo” je pojasnil Vrenko, ki je bil ob izboru tudi povabljen na izstrelitev rakete, na kateri bo njegov logo.

‘Zmagovalna rešitev ujame znanstveno bistvo misije na preprost, ampak jasen in dopadljiv način,” pa so Vrenkov logotip pokomentirali v Esini komisiji.

foto: ESA

koncert-tanja-zagar-klik