Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Cvetna nedelja 2018 v Šentjurju in na Ponikvi, (foto)


Letošnji materinski dan, ki je tudi praznik Marijinega oznanjenja, sovpada še z enim krščanskim praznikom. Letošnjo zadnjo marčevsko nedeljo praznujemo cvetno nedeljo, slovesen Jezusov prihod v Jeruzalem.

Ob tem prazniku je navada Odrešenika počastiti s cvetjem in zelenjem, kar so storili po župnijah širom Slovenije. Obiskali smo z območja Kozjanskega in Obsotelja.

Cvetna nedelja, ki jo poimenujemo tudi cvetnica, je nedelja pred veliko nočjo. Takrat krščanski verniki blagoslavljajo v šope zvezano pomladansko zelenje ali oljčne veje. Sam praznik je po vsej Evropi razširjen od 9. stoletja. Izhaja pa iz dogodka v Jeruzalemu, ko je Jezus prijahal v mesto, ljudje pa so pred njim postlali preprogo iz oljčnih in palomih vej.

S cvetno nedeljo se začne veliki teden, ko se bodo kristjani spominjali zadnjih dni Jezusovega življenja. Kako so potekala blagoslovljenja v celjskih župnijah Sv. Danijel in Sv. Duh, si lahko ogledate v fotogaleriji.

cvetnanedelja-29-of-52Obiskali smo blagoslov zelenja v Šentjurju in na Ponikvi. V obeh župnijah se je zbralo veliko vernikov s svojimi butarami. Nekateri večjimi, nekateri z manjšimi, vendar vsi z enakim namenom. Pri obeh mašah je bilo začutiti velikonočno vzdušje.

Oglejte si fotogalerijo:

 

Žiga Anderlič