Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šentjurju podelili 12 kulturnih priznanj. Mladi navdušili z izvrstnim programom (video)


Na osrednji šentjurski prireditvi od slovenskem kulturnem prazniku so podelili 12 priznanj Sveta območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Šentjur, ob slavnostnem govorniku, mag. Marku Repniku, direktorju JSKD, pa so kulturni program izpeljali učenci “naj” kulturnih šol v letu 2017 na gledališkem in zborovskem področju, OŠ Franja Malgaja Šentjur in OŠ Planina pri Sevnici.

Letošnja bera prejemnikov priznaj je izjemno bogata, poleg prejemnikov katerih imena in obrazložitve so v nadaljevanju prispevka, pa so v lanskem letu državni nivo na področju ljudskega petja in godčevstva dosegli tudi ljudski pevci Jesensko cvetje, ljudski pevci s Prevorja in godca Drago Žekar ter Bogdan Vodeb.

V kulturnem programu, pod katerega se je kot scenaristka podpisala Nina Gradič Planko, je sodelovalo 66 otrok iz prej omenjenih šol, za prikazano pa lahko brez oklevanja zapišemo: zgledno! Med drugim smo videli tudi insert iz prihajajoče gledališke predstave in skupno pesem obeh šol, spodaj pa sta posnetka navihane pesmi o Čarovnici Mari in plesnogledališke točke mladih malgajevcev, ki jim je pri kostumih pomagala tudi Urša Drofenik.

Tokrat ustvarjalci programa Franceta Prešerna niso veliko omenjali, je pa v iskrivem govoru pred avditorijem Ipavčevega kulturnega centra, ki si ga velja poslušati v celoti, z nekaterimi izrazi nanj spomnil slavnostni govorec:

Marko Repnik in Nastija Močnik
Marko Repnik in Nastija Močnik

Spregledati ne gre niti prispevka voditeljice prireditve, Nastije Močnik, ki je občinstvu med drugim namesto kave nalila nekaj cankarjanskih bodic.

Priznanja za uvrstitev in sodelovanje na regijskem srečanju Festival mlade literature Urška 2017 so prejeli: Maruša Miheljak, Patricija Žvegler in Dejan Štiglic

marusa_miheljakMaruša se kljub mladosti ali pa prav zaradi nje v svojih tekstih loteva zelo aktualnih tem, ki krojijo mnogotera mlada življenja, na primer zloraba drog ali obsedenost s popolnostjo. Maruša sodeluje na različnih literarnih srečanjih, kot sta Mala Veronika in Zupančičeva Frulica, na Urško 2017 pa se je uvrstila s pesmima Heroin in Cena lepote. V slednji Maruša zapiše takole:
»Če se nisi rodil popoln in brez napak,
lahko si plačaš lepotno operacijo,
da boš vsem ostalim enak. (…)
Bodimo vsi enaki in vsi popolni …
Pa kdaj smo v razmišljanju postali taki klovni?«

patricija_zveglerPatricija je mlada literatka z Grobelnega, ki navdih za svoje zgodbe črpa iz vsakdanjega življenja ali preteklosti. Velikokrat pa se prepusti le svoji domišljiji, ki jo pripelje do najzanimivejših literarnih ustvarjanj. Bogati jo delo s šibkejšimi, starejšimi in osebami z motnjami v duševnem razvoju. Njen življenjski optimizem in prizadevanje za enakost vseh se odražata tudi v njenih proznih delih. Rada se dotakne nežnih tem, ki so ji pisane na kožo. Na Urški je sodelovala s kratko zgodbo Življenje na dlani o mladem dekletu, ki s pomočjo skrivnega darovalca premaga levkemijo.

lintvar_mentoriciPriznanje za uvrstitev in sodelovanje na regijskem srečanju odraslih folklornih skupinMladinska folklorna skupina Lintvar

MFS Lintvar združuje mlade, ki gojijo pristno ljubezen do bogate slovenske etnološke, glasbene in plesne zapuščine.  Oktobra lani so se tako udeležili Etno festa v Beogradu, kjer so s ponosom predstavljali slovensko oz. šentjursko folklorno tradicijo. Skupino sestavlja okoli 20 članov, njihova strokovna vodja je Anja Lavbič. V zadnjih letih pa so redni udeleženci regijskih ali državnih srečanj.

Priznanji za uvrstitev na regijsko likovno tematsko razstavo Velika črta: Polona Kitak in Kvirina Martina Zupanc.

polona_kitakPolona se s svojimi likovnimi deli vrsto let prepoznavno in tudi uspešno umešča v širši kulturni prostor. Sodeluje na številnih ex temporih in natečajih lokalnega, državnega in mednarodnega značaja. Motive največkrat črpa iz videnega in notranjega sveta, pri čemer jo navdihujeta glasba in leposlovje.

Za seboj ima že 30 samostojnih likovnih razstav. Misel, ki jo žene k postavljanju razstav, je, da je slika namenjena gledalcu, z njo umetnik namreč z gledalcem vzpostavi dialog. Na tematski razstavi Velika črta je Polona Kitak sodelovala s sliko Rdeča nit.

kvirina_martina_zupancKvirina Martina je likovnemu udejstvovanju začela namenjati svoj čas pred dobrimi štirimi leti. Njen likovni izraz predstavljajo popartistične močne in samostojne ženske, zasanjani fantazijski možiclji in družbeno-kritične podobe.

Do sedaj je imela tri samostojne razstave, sodeluje na skupinskih razstavah in ex-temporih, stoji pa tudi za grafično podobo mnogih dogodkov v Šentjurju in ilustracijami v prihajajočem literarnem zborniku. Z likovnim delom Trenutno brez signala je bila izbrana najprej na regijsko, nato pa še na državno tematsko razstavo Velika črta, ki bo junija v Velenju.

opz_dobje_2018Za uvrstitev in sodelovanje na regijskem tekmovanju otroških in mladinskih pevskih zborov ter prejem zlatega priznanja: Otroški pevski zbor OŠ Dobje, Otroški pevski zbor OŠ Dramlje.

Na OŠ Dobje je malo učencev, a skoraj polovica jih poje v pevskem zboru, ki ga vodi Slavica Rajh in nikoli ne zamudijo območnega pevskega srečanja. Prav tam so navdušili strokovno spremljevalko Danico Pirečnik, ki je zbor dvakrat predlagala na regijsko tekmovanje. Tako so se pevci lanskega maja udeležili regijskega tekmovanja v Rogaški Slatini, od koder so se vrnili z zlatim priznanjem.

opz_dramlje_2018Drameljski OPZ se je lani prvič udeležil regijskega tekmovanja. Navdušilo jih je že to, da so se prebili skozi gosto sito prijav in bili izbrani na tekmovanje. Zborovodkinja Marija Klančar jih je popeljala do zlatega priznanja in neposredne uvrstitve na bienalno državno tekmovanje, ki bo konec marca v Zagorju ob Savi.

Priznanje za uvrstitev na regijsko tekmovanje otroških in mladinskih pevskih zborovOtroški pevski zbor Osnovne šole Planina pri Sevnici

opz_planina_2018Planinski OPZ vsako leto skupaj z glasbenimi uricami, mladinskim pevskim zborom, izbirnim predmetom glasba in šolskim ansamblom pripravi koncert v domačem kraju in Termah Olimia. Aprila bodo z zborovodjem Matejem Romihom odpotovali v Belgijo na 66. mednarodno zborovsko tekmovanje. V zadnjih letih strokovni ocenjevalci zbor redno uvrščajo v državni kakovostni razred.

Priznanje za uvrstitev in sodelovanje na regijskem tekmovanju odraslih pevskih zasedb 2017 ter prejem srebrnega priznanja: Ženski pevski zbor Dramlje

zpz_dramlje_2018V Dramljah že več kot 30 let gojijo kulturo ženskega zborovskega petja. Pevke, ki jih vodi zborovodkinja Lucija Kolar, se rade pridružijo svojim moškim kolegom, s katerimi skupaj zapojejo. Drameljčanke so redne udeleženke Šentjurjeve revije pevskih zborov, lani pa so se udeležile tudi regijskega tekmovanja v Celju in osvojile srebrno priznanje, na kar so seveda zelo ponosne.

Priznanje za uvrstitev in sodelovanje na regijskem srečanju otroških gledaliških skupin SlovenijeGledališki krožek OŠ Franja Malgaja Šentjur

gledaliski_krozek_malgaj_2018Na “malgaju” že desetletja gojijo gledališko dejavnost, v otroški gledališki skupini pa je trenutno aktivnih 25 učencev, ki z razvijanjem dramskih sposobnosti razvijajo tudi samozavest, odrsko prezenco in izpopolnjujejo jezikovno izražanje. Regijski selektor je njihovo predstavo Frana Milčinskega Ježka – Zvezdica Zaspanka  pod mentorstvom Laure Senger Jakončič in Ksenije Steblovnik Rak uvrstil na regijsko srečanje otroških gledaliških skupin z argumentom, da je predstava zelo dobro vodena in od začetka do konca sledi Ježkovi sporočilnosti.

Priznanje za uvrstitev in sodelovanje na državnem srečanju otroških gledaliških skupin SlovenijeTeater (nade)budnih OŠ Franja Malgaja Šentjur

teater_nadebudnih_2018V Teatru (nade)budnih se zbirajo učenci, ki jim je blizu gledališka umetnost in ki so »budni« – torej tisti, ki znajo opazovati svet okrog sebe, se na njega odzvati in vzbuditi “nado” v tem včasih tako čudnem in zmedenem svetu. Lansko leto so na oder postavili komedijo Prosto po Gorencu, ki sta jo po motivih knjige sLOLvenski klasiki Boštjana Gorenca Pižame spisala takratni devetošolec Blaž Pavlič in mentorica Bojana Potočnik. Regijski selektor je takoj prepoznal kakovost avtorske komedije, v kateri sta prišli do izraza mladostna igrivost in pronicljivost, tako redki vrlini na odrskih deskah. S predstavo so prepričali tudi selektorico, ki jih je uvrstila na državno srečanje v Novo mesto.

Ob kulturnem prazniku bo v torek, 6. februarja, ob 19.00 v Galeriji Zgornji trg fotografska razstava Vinka Skaleta. Dan kasneje bo ob 18.00 v drameljski telovadnici dobrodelni koncert z naslovom Slovenska beseda, v pesem ujeta, uro kasneje pa bo v prenovljeni kulturni dvorani v Gorici pri Slivnici nastopil Šaleški študentski oktet. 

bR