Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

74. obletnica prihoda XIV. divizije na Štajersko (foto, video)


“Zaplovi pesem borb in zmage preko gmajn, gora,
zaplovi pesem divizije Štirinajste v svet,
ponesi Tomšiča, duh Šercerja, duh Bračiča
po vsej slovenski zemlji in prekali z njim srca.”
(K. Destovnik Kajuh, vodja kulturniške skupine in soudeleženec pohoda)
Leto 1943

Slovenski okupirani prostor je  v pričakovanju velikih vojaških in političnih sprememb. Italija kapitulira, Nemci pa se pripravljajo, da zavzamejo teritorij poraženih Italijanov.

6. januar, 1944

V hudi zimi se 1.112 oboroženih borcev in bork iz Suhorja pri Beli krajini odpravi na 310 km dolgo in mesec dni trajajočo pot čez Hrvaško proti Halozam. Končna destinacija se je kasneje spremenila.

oozemlje2
Pot udarne XIV. divizije
7. februar, 1944

Natanko 1.025 borcev in bork v noči na 7. februar naredi odločilno potezo  – prečka mejno reko Sotlo, v Sedlarjevem in s tem stopi na ozemlje tretjega rajha. Nemška vojska takoj prične napadati divizijo, ki utrpi velike izgube in ostane brez tretjine vojakov. Brigada se tako ustavi pri številu 440 partizanov, a to jih ne ustavi in XIV. udarna divizija iz sestava jugoslovanske narodnoosvobodilne vojske postane prva večja bojna enota protihitlerjevske koalicije, ki vdre globoko v teritorij rajha.

V Sedlarjevem že tradicionalna spominska slovesnost

V Sedlarjevem se tako že tradicionalno poklonijo v čast borcem ter v spomin padlim položijo vence. Letos se je slovesnosti udeležilo kar nekaj obiskovalcev, tudi pohodnikov, ki so po koncu krenili na tradicionalni pohod po poteh XIV. divizije proti Gračnici pri Rimskih Toplicah.

O narodnem pogumu in bojevitosti spregovorila ministrica za obrambo RS, Andreja Katič 

Slavnostna govornica letošnje prireditve je bila ministrica za obrambo RS, Andreja Katič, ki je v svojem nagovoru spregovorila o tem, ali danes še premoremo narodni pogum in bojevitost, kakor v času XIV. divizije. Ob koncu je pozvala državljane, da lahko vsak posameznik prispeva k boljšemu življenju v skupnosti in hkrati dodala še, da naj bomo Slovenci bolj aktivni pri državnih odločitvah. Celotnemu govoru lahko prisluhnete v spodnjem videoposnetku.

img_8783

K besedi so poleg slavnostne govornice stopili tudi župan občine Podčetrtek, Peter Misja, ki je izpostavil, kako pomembno je spominjanje takih zgodovinskih dogodkov in dodal, da ima občina Podčetrtek kar nekaj spomenikov, ki so redno vzdrževani, s čimer nakazujejo, da imajo do tega obdobja pozitiven odnos, predsednik Društva za ohranjanje spomina na pohod XIV. divizije, Andrej Mavri in Jože Težak, takrat šestletni fantič iz Bele krajine, ki je podal pripoved o tem, kako je z otroškimi očmi spremljal to dolgo kolono.

Za kulturni program in recitiranje ter prepevanje slavnih vojnih pesmi so poskrbeli učenci iz OŠ Podčetrtek in OŠ Bistrica ob Sotli, prisluhnili smo lahko tudi recitalu Obsoteljskega slavčka in domačina, Franca Šušteršiča, program pa je povezoval Darko Pepevnik. Utrinke lahko ujamete v spodnjih videposnektih in fotogaleriji.

 

Govor ministrice za obrambo:

Kulturni program

Fotogalerija:

T. Fajs