Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Seznanitev javnosti o uporabi klica na številko 112


V Zdravstvenem domu  Šmarje pri Jelšah pokrivamo nujno medicinsko pomoč za celotno območje šestih občin – Rogatec, Rogaška Slatina, Podčetrtek, Bistrica ob Sotli, Kozje in Šmarje pri Jelšah. Nujna pomoč je locirana v Zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah. Ekipo nujne pomoči sestavljajo zdravnik, diplomirani zdravstvenik in zdravstveni reševalec.

V primeru sprejetja klica na številko 112 celotna ekipa izvozi v eni minuti, če je klic zadostil naslednjim pogojem:

  • Če potrebujete nujno pomoč, vedno kličite številko 112 in ne številke zdravstvenega doma ali osebnega zdravnika, saj drugače oseba, ki je sprejela klic v zdravstvenem domu, izgublja dragoceni čas za prevezavo klicev.
  • Pomirite se in govorite razločno.
  • Ko pokličete na številko 112, se vam oglasi dispečer v najbližjem Regijskem centru za obveščanje.
  • Prosite ga, naj vas preveže v najbližjo službo Nujne medicinske pomoči (Šmarje pri Jelšah).
  • Zdravstvenemu delavcu, ki bo nujni klic sprejel, povejte naslednje podatke:
  1. Kdo kliče (se predstavite z imenom in priimkom).
  2. Kaj se je zgodilo (na kratko opišite dogodek).
  3. Kje se je zgodilo (točen naslov ali kraj).
  4. Starost, spol in število ponesrečencev (če je znano).
  5. V kakšnem zdravstvenem stanju je bolnik/ponesrečenec (ali diha in ali je pri zavesti).
  6. Telefonsko številko, s katere kličete.
  • Odgovorite na vsa vprašanja, ki vam jih zastavi zdravstveni delavec.
  • Sledite njegovim navodilom (zdravstveni delavec vam bo dal navodila, kako ukrepati do prihoda ekipe Nujne medicinske pomoči).
  • Pri opisu kraja dogodka naštejte orientacijske točke v bližini (križišča, mostovi, zgradbe).
  • Ne prekinite pogovora, dokler ga ne prekine zdravstveni delavec.
  • Ne zapustite kraja dogodka, dokler ne prispe ekipa Nujne medicinske pomoči.

Številka 112 je številka za klic v sili! Ta številka je namenjena telefonskim klicem v primerih, ko so zaradi nenadne bolezni, poškodbe ljudje neposredno življenjsko ogroženi ali pa bi njihovo stanje v kratkem času lahko pripeljalo do ogroženosti življenja.

112 je brezplačna številka, ki deluje 24 ur na dan, vse dni v letu in je dosegljiva s kateregakoli telefonskega aparata – tudi, kadar nimate telefonskega signala.

Naglušne ali gluhe osebe lahko opravijo glasovni klic na 112 preko SMS sporočila, v katerem napišejo, kaj se je zgodilo in kaj potrebujejo. Operater v klicnem centru potrdi sporočilo in po potrebi napiše dodatna vprašanja.

Služba Nujne medicinske pomoči je organizirana 24 ur na dan. V dežurni ambulanti dela osebje enote Nujne medicinske pomoči, kadar ni zasedeno z intervencijami na terenu. Obravnava sveže poškodbe in nujna stanja pri pacientih, ki lahko sami poiščejo zdravniško pomoč. Prednost pri obravnavi imajo nujnejši bolniki, zato ne moremo vedno upoštevati vrstnega reda prihoda v ustanovo.

Zlorabe dežurne ambulante za nenujna stanja (prehlad, boleča ušesa …) poslabšujejo dostopnost obravnave za nujne bolnike.  Zato zaprošamo vse občane vseh občin, da med vikendi uporabljajo 112 za Nujno medicinsko pomoč le ob pogoju, če jo nujno potrebujejo.

V kolikor pa potrebujete zdravstvene informacije, ki niso vezane na Nujno medicinsko pomoč (ordinacijski čas osebnega zdravnika, zdravniški nasvet, informacije o delu dežurnega zobozdravnika …), pa pokličite številko svojega osebnega zdravnika ali informacije zdravstvenega doma oz. najbližje zdravstvene postaje.

Ob prehladih in nenujnih stanjih pa počakajte na delovni dan ter na svojega osebnega zdravnika. Zavedati se je potrebno, da s tem prispevate in omogočate, da je čas urgentne ekipe namenjen reševanju življenj. Zahvaljujemo se vam za zavedanje tega.

 

Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah

Vodja službe Nujne medicinske pomoči: Nina Lotrič, dr. med. spec. urgentne medicine

Vodja reševalne službe: Dorijan Zabukovšek, mag. zdr. nege

nuska-polsi-klik