Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2017


Gospodarska rast v Sloveniji ne popušča in z njo tudi ne najuspešnejši podjetniki, ki dominirajo na letošnji lestvici Najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja. Na sam vrh se je vrnil tisti, ki je v državi odgovoren za ustvarjanje sistemskih pogojev za gospodarsko dejavnost – in v minulem letu mu je uspevalo marsikaj.

Zato pa k raznovrstni sestavi združbe naših 50 vplivnežev prispevajo novinci iz petih različnih družbenih panog. S tem zaokrožajo enajst širokih družbenih področij, na katerih delujejo naši najvplivnejši lokalni rojaki.  

Na Kozjansko.info v januarju že deveto leto zapored v objavljamo lestvico 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja, na kateri predstavljamo ljudi, ki so v politiki, gospodarstvu, športu, znanosti, umetnosti, kulturi in na drugih družbenih področjih zaznamovali čas, ki je za nami.

Izraz “vplivni” je razumljen v širšem smislu: gre za ljudi, ki imajo bodisi ugled, moč, vpliv (ali vse troje) v svoji stroki, na delovnem oziroma drugem družbeno pomembnem področju. Pogoj za obravnavo je, da izvirajo (so tu odrasli/živeli) z območja osmih občin Kozjanskega in Obsotelja ali pa tu živijo oziroma imajo stalno prebivališče.

V težnji po objektivni oceni je komisija, sestavljena iz štirih članov uredništva Kozjansko.info in enega zunanjega poznavalca razmer, raziskala življenjske in karierne poti več kot 190 evidentiranih kandidatov, obenem pa še poseben poudarek namenila njihovim aktivnostim v letu 2017. Vsakega posameznika je ovrednotila po šestih različnih kriterijih, ki vključujejo njihov ugled, moč, vpliv v svetu, Sloveniji, na lokalnem nivoju, v okviru svoje stroke, pomembnost njihovega področja delovanja v sodobni družbi in njihovo aktivnost v letu 2016.

Na podlagi rezultatov analize smo jih razvrstili od 1. do 190. mesta. Pazili smo, da so v izboru zastopani posamezniki z različnih področij delovanja in ustvarjanja, saj so naši ljudje uspešni, ustvarjalni in vplivni tako v poslu, kot v politiki, športu, znanosti, umetnosti, kulturi in drugje.

Na Kozjansko.info tudi letos predstavljamo 50 najvplivnejših rojakov ter vas seznanjamo z njihovimi aktivnostmi v letu 2017. Danes objavljamo lestvico posameznikov z najosnovnejšimi podatki. Podrobnejše predstavitve bodo sledile v naslednjih dneh. V prvem nadaljevanju boste spoznali tiste med 50. in 40. mestom in tako naprej do prve deseterice.

Prevladujejo podjetniki, ki so ustvarili milijone dobička in mnogo delovnih mest

Slovenija, predvsem na račun izvoza, beleži eno najvišjih gospodarskih rasti v Evropi, zato dominacija podjetnikov tudi na naši lestvici ne čudi. Med petdesetimi vplivneži jih iz raznovrstnih gospodarskih panog prihaja kar 16, od tega so večinoma (ne pa vsi) izvozno naravnani. Njihova podjetja s sedežem na našem območju so v 2016 ustvarila skoraj 300 milijonov evrov prometa, po obdavčitvi pa jim je na računih ostalo slabih 17 milijonov čistega dobička. Na Kozjansko-obsoteljskem in širše so delo zagotavljali 1700 ljudem.

Na mesto najvplivnejšega Kozjanskega in Obsotelja se vrača sicer človek iz njihovih vrst, a na izletu v politiki – slovenski minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. V minulem letu je Sloveniji priskrbel kar nekaj velikih poslov (Yaskawa, Magna …), ne pozablja pa tudi na svoje domače območje (Vonarsko jezero in drugi projekti).

Na drugem mestu je lanski vodilni, podjetnik Franc Jager. Jagros, katerega 46 % lastnik je, še vedno stabilno raste, dobička je bilo za 7 milijonov evrov, za 13 % pa so se zvišale tudi plače. Družina Jager je v enem letu vrednost svojega premoženja povečala za četrtino, Franc pa sodi na 14. mesto najbogatejših Slovencev. Izguba prvega mesta na naši lestvici je torej bolj posledica rezultatov dela gospodarskega ministra, kot pa kakšnega Jagrovega slabšega poslovnega leta.

Prvega ne-podjetnika najdemo na 5. mestu, kamor se je z aktivno vlogo v državnem zboru, predvsem pa pri medijsko odmevnem preganjanju saslužkarjev z žilnimi opornicami, uvrstila Jelka Godec. Šentjurska poslanka iz vrst SDS je tudi najvišje uvrščena ženska na lestvici in edina v moški družbi prve deseterice.

Prvega novinca najdemo na 21. mestu – mladega inovativnega kmeta leta Matica Vizjaka, ki ga najuglednejši slovenski mediji postavljajo kot svetal vzor kreativnega mladega kmetovalca, ki je kos izzivom sodobnosti.

Med novinci najdemo še šmarskega podjetnika in svežega predsednika območne obrtne zbornice Šmarje pri Jelšah Aleša Seidla, junaka sicer izgubljenega slatinskega košarkarskega finala Tadeja Fermeta, mlado košarkarsko reprezentantko Lariso Ocvirk, slatinskega podjetnika Boštjana Jagodiča, bistriškega župana Franja Debelaka, ki je med drugim dobil pomembno tožbo z državo, in šmarskega komika Aleša Novaka.

Po letu ali več premora so med povratniki veleposlanik v Nemčiji kostrivniškega rodu Franci But, košarkarski trener Damjan Novaković in nogometaš iz Rogatca na delu v Franciji Ivan Firer – Fiki.

Letošnjo druščino 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja zapuščajo trije podjetniki (ne zaradi poslovnih izgub, temveč zaradi večjega uspeha drugih), dve novinarki (ena z opravičljivim, druga z neopravičljivim razlogom), športnik (slabša sezona),  akademik, sopranistka in diplomat (imeli so nekoliko bolj mirno leto, brez večjih prebojev)

Toliko za zdaj. Vabljeni k ogledu letošnje letvice 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja in podrobnejših predstavitev, ki sledijo v naslednjih dneh. Puščice ob imenih kažejo uvrstitev posameznikov glede na leto poprej.

Lestvica 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2017
 16/17 Ime in priimek Domači kraj Kraj bivanja Poklic, delo, funkcija
1 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 Zdravko Počivalšek Olimje Olimje Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo
2 images_slike3_ured7_vplivni_puscicadol1 Franc Jager Laše Šentjur Lastnik in direktor podjetja Jagros d.o.o.
3 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 Iztok Špan Planina pri Sevnici Ljubljana lastnik in direktor podjetja Tajfun d.o.o.
4 images_slike3_ured7_vplivni_puscicadol1 Franc Pišek  Jazbine pri Šmarju Jazbine pri Šmarju Lastnik in direktor podjetja Vitli Krpan d.o.o.
5 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 Jelka Godec Ponikva Ponikva poslanka SDS v Državnem zboru
6 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 Aleš Rojs Šmarje pri Jelšah Ljubljana Direktor in največji lastnik odvetniške družbe Rojs, Peljhan, Prelesnik & Partnerji
7 Roman Moškotevc Stopče Stopče direktor in lastnik podjetij Ahac, VOC Celje, VOC ekologija in Štajerski val
8 images_slike3_ured7_vplivni_puscicadol1 Jože Artnak Javorje pri Slivnici Javorje pri Slivnici generalni sekretar SMC
9 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 Hugo Bosio Šentjur Celje Direktor in solastnik podjetja Bosio d.o.o.
10 Peter Misja Imeno imeno Župan občine Podčetrtek
11 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 dr. Vinko Gorenak Boharina pri Zrečah Vršna vas pri Zibiki Poslanec Državnega zbora RS
12 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 Vinko But Kostrivnica Kostrivnica Direktor Kmetijske zadruge Šmarje pri Jelšah
13 images_slike3_ured7_vplivni_puscicadol1 dr. Tonček Kregar Donačka gora, Rogatec Celje Direktor Muzeja novejše zgodovine Celje, glasbenik
14 images_slike3_ured7_vplivni_puscicadol1 Nina Zidar Klemenčič Šmarje pri Jelšah Ljubljana Odvetnica
15 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 mag. Branko Kidrič Cerovec pod Bočem Cerovec pod Bočem Župan Občine Rogaška Slatina
16 images_slike3_ured7_vplivni_puscicadol1 ddr. Igor Grdina Šentjur Ljubljana Zgodovinar in literarni zgodovinar
17 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 Danica Zorin Mijošek Rogaška Slatina Rogaška Slatina Lastnica Kozmetike Afrodita
18 images_slike3_ured7_vplivni_puscicadol1 Boštjan Brantuša  Rogaška Slatina Rogaška Slatina Vodja Sparovih trgovskih centrov v SLO
19   prof. dr. Jože Krašovec Sodna vas pri Podčetrtku Ljubljana Univerzitetni profesor, teolog, predavatelj, prevajalec
20 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 Štefka Drolc Ponikva Ljubljana Gledališka in filmska igralka
21 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 Matic Vizjak Šmarje pri Jelšah Šmarje pri Jelšah Kmetovalec
22 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 Srečko Kunst Bistrica ob Sotli Bistrica ob Sotli Gostinec, kulturnik
23 images_slike3_ured7_vplivni_puscicadol1 Ivan Cajzek Sv. Florijan pri Rogaški Slatini Sv. Florijan pri Rogaški Slatini Direktor in lastnik podjetja GIC gradnje
24 images_slike3_ured7_vplivni_puscicadol1 Dejan Mihevc Šentjur Šentjur košarkarski trener
25 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 Aleš Seidl  Bistrica pri Tržiču Šmarje pri Jelšah direktor AS System d.o.o.,
26 images_slike3_ured7_vplivni_puscicadol1 mag. Marko Diaci Vrbno Šentjur župan Občine Šentjur
27 images_slike3_ured7_vplivni_puscicadol1 Robert Senica Planina pri Sevnici Celje Podpredsednik uprave Nove KBM
28 images_slike3_ured7_vplivni_puscicadol1 Boštjan Kukovičič Šentjur Botričnica pri Šentjurju direktor in solastnik podjetja KEA d.o.o.
29 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 Peter Volovšek Spodnja Kostrivnica Spodnja Kostrivnica  Direktor in 33 % solastnik podjetja MOS Servis
30 Dr. Anton Stres  Donačka Gora  Celje  Filozof in teolog
31 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 Prim. dr. doc. Gorazd Voga Šentjur Šentjur Predstojnik oddelka za intenzivno interno medicino SB Celje in dekan Visoke zdravstvene šole v Celju
32 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 Tadej Ferme Mestinje Mestinje Košarkar
33 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 Franci But Kostrivnica Berlin Veleposlanik Slovenije v Nemčiji
34 images_slike3_ured7_vplivni_puscicadol1 Milan Gaberšek Šentjur Šentjur lastnik podjetja Protect servis
35 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 dr. Igor Mandič Rogaška Slatina Ljubljana Znanstvenik
36 images_slike3_ured7_vplivni_puscicadol1 mag. Marko Drofenik Šmarje pri Jelšah Podčetrtek Marko Drofenik, generalni direktor Direktorata za regionalni razvoj
37 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 Larisa Ocvirk  Šmarje pri Jelšah Šmarje pri Jelšah košarkarica
38 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 Martin Mikolič Rogatec Rogatec Župan občine Rogatec
39 images_slike3_ured7_vplivni_puscicadol1 Anton Škrabl Brestovec pri Rogaški Slatini Brestovec pri Rogaški Slatini Orglar, lastnik in direktor Orglarstvo Škrabl
40 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 Marjeta Jager Šentjur Bruselj/Strasbourg Pomočnica direktorja urada Devco
41 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 Franjo Debelak Bstrica ob Sotli Bistrica ob Sotli Župan Občine Bistrica ob Sotli
42 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 Damjan Novaković Mostar Rogaška Slatina Trener košarkarskega kluba KK Rogaška
43 images_slike3_ured7_vplivni_puscicadol1 Andrej Bele Rogatec Beograd Direktor strateškega programa kava v Atlantic Grupi d.d.
44 images_slike3_ured7_vplivni_puscicadol1 Stanislav Šket Šmarje pri Jelšah Šmarje pri Jelšah Župan Občine Šmarje pri Jelšsh
45 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 Ivan Firer – Fiki Rogatec Auxerre (Francija) nogometaš
46 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 Boštjan Jagodič Rog. Slatina Rog. Slatina Direktor in tretjinski lastnik podjetja Mont-Plan
47 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 Aleksander jurkovič Rogaška Slatina Rogaška Slatina Svobodni umetnik
48 images_slike3_ured7_vplivni_puscicadol1 Anita Koleša Šentjur Šentjur poslanka SMC v Državnem zboru
49 images_slike3_ured7_vplivni_puscicadol1 Jožef Čakš Šmarje pri Jelšah Šmarje pri Jelšah Direktor Knjižnice Šmarje pri Jelšah
50 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 Aleš Novak Mala Pristava pri Šmarju Ljubljana stand up komik